Een 56-jarige Almeerder moet woensdagmiddag voor de rechter verschijnen, in een zogenaamde snelrechtzitting, na zijn arrestatie tijdens de verboden demonstratie van afgelopen zondag bij het Museumplein in Amsterdam. De man wordt verdacht van openlijke geweldpleging.

De demonstratie van zondag was gericht tegen de coronamaatregelen. Het kwam tot een confrontatie toen de demonstranten weigerden het Museumplein te verlaten. Onder meer de Mobiele Eenheid werd ingezet. In totaal werden dertig mensen aangehouden, en raakten vier agenten gewond.

Eerste rechtszitting
De Almeerder is de eerste van de verdachten die voor de politierechter van de Amsterdamse rechtbank staat. De rechter-commissaris beslist woensdag nog over het verlengen van het voorarrest van vier andere verdachten voor openlijke geweldpleging of mishandeling van een agent. Ook brengt het OM op een ander moment nog drie verdachten voor de rechter wegens belediging van een ambtenaar in functie.

Vijf andere zaken die zich voordeden rond de coronademonstratie zijn inmiddels geseponeerd. De overige zaken zijn nog in onderzoek.