Verschillende hulpdiensten houden dinsdag een gezamenlijke oefening bij het Flevoziekenhuis in Almere. De Spoedeisende Eerste Hulp van het ziekenhuis, de brandweer en de GGD ambulancedienst houden deze gezamenlijke oefening om de samenwerking en communicatie tussen de verschillende partijen te verbeteren. Er worden daarvoor een beknelling en een hartstilstand in scène gezet.

De behandeling van een patiënt begint vaak al buiten het ziekenhuis, als de ambulancedienst of de brandweer erbij is. “En eigenlijk is de oefening om te zien wat er vanaf het begin tot aan in het ziekenhuis gebeurt. Vaak is het voor ons helemaal niet zo duidelijk wat er pre-hospitaal, voor het ziekenhuis, met een patiënt qua behandeling plaatsvindt”, legt eerstehulparts Eric de Kruif van het Flevoziekenhuis uit. “En van de ambulance en de brandweer is het vice versa misschien helemaal niet zo duidelijk.”

Volgens De Kruif is een oefening op zich niet zo bijzonder. “Omdat we een opleidingsziekenhuis zijn. Maar de samenwerking met ambulance en brandweer is iets wat we niet zo vaak doen. Dus dat is wel iets wat we als uniek beschouwen.”

Er staan in totaal drie oefendagen gepland. Omdat de hulpdiensten veel met ploegendiensten werken, kunnen er op die manier zo veel mogelijk medewerkers meedoen aan een oefening.