De rechtbank in Lelystad heeft Gino P. (19) uit Amsterdam 18 maanden jeugdcel opgelegd, waarvan een halfjaar voorwaardelijk. De rechtbank acht bewezen dat hij een van de aanstichters is van de dubbele overval op de Vodafone-winkel op 17 en 29 november vorig jaar aan de Stationsstraat in Almere Stad.

Eerder dit jaar werd daarvoor zes jaar cel geƫist, maar de rechtbank vond dat er een psychiatrisch onderzoek moest worden gedaan. Daaruit bleek dat P. een sociaal-emotionele achterstand heeft. Deskundigen raadden het dan ook af om hem volgens het volwassenenrecht te straffen. Twee weken terug eiste de officier daarom jeugdcel, conform het vonnis.

Minderjarige jongens werden aangestuurd door P.
De Vodafone-winkel werd op 17 november vorig jaar overvallen door twee minderjarige jongens. Zij deden dit in opdracht van onder meer P.. Hij vertelde de rechtbank dat hij wist van deze eerste overval. P. regelde de scooter die bij de overval is gebruikt. Ook zou hij de vluchtroute uitstippelen en de buit na afloop verdelen. Op 29 november werd de Vodafone in Almere Stad opnieuw overvallen. Volgens de rechtbank is P. ook hier medeverantwoordelijk voor, hoewel hij niet fysiek de overval heeft gepleegd.

Naast de celstraf moet hij ook 2.800 euro terugstorten in de staatskas. Dat geld zou hij hebben verdiend met de twee overvallen.

De minderjarige overvallers werden in maart veroordeeld tot veertien maanden jeugdcel, waarvan zeven maanden voorwaardelijk. Zij overvielen ook een T-Mobile winkel in Almere Buiten op 28 november vorig jaar.