De officier van justitie heeft een celstraf van zes weken, waarvan drie voorwaardelijk, geëist tegen de 56-jarige Michel M. uit Almere voor het plegen van geweld tijdens de verboden demonstratie bij het Amsterdamse Museumplein.

De man wordt verdacht van het schoppen en trappen tegen het schild van een ME’er. Het kwam tot een confrontatie toen de demonstranten weigerden het Museumplein te verlaten. In totaal werden dertig mensen aangehouden, en raakten vier agenten gewond.

Ook taakstraf
De officier van justitie sprak van een ‘orgie van geweld’, waar M. volgens de officier een wezenlijke bijdrage aan heeft geleverd. Naast de celstraf eiste hij tijdens de supersnelrechtzitting een taakstraf van honderd uur.

Op de beelden is te zien hoe M. zijn wijsvinger heft naar de ME’er die hij direct daarna te lijf gaat. M. zelf ontkent dat hij kwam om te demonstreren. Hij zegt te hebben afgesproken met vrienden op het Museumplein.

Man werd herkend
Almeerder M. is de eerste verdachte die terechtstaat voor het geweld tegen de politie. De man werd herkend op NOS-beelden van de uit de hand gelopen demonstratie. Het OM brengt op een ander moment nog drie verdachten voor de rechter vanwege belediging. Ook worden nog zaken onderzocht en zijn er een aantal geseponeerd.