De Duitse Philip W. (33) heeft vrijdag twintig maanden cel opgelegd gekregen voor het leegroven van zeker 27 kluisjes bij saunacomplexen in onder meer Almere. Zijn ex Nadine O. (34) – ook uit Duitsland – moet anderhalf jaar, waarvan een halfjaar voorwaardelijk uitzitten. Samen veroorzaakten ze voor ruim 18.000 euro aan schade.

De twee waren een week lang in de weer vorige zomer. Naast de sauna in Almere, waren ook de Thermen-vestigingen in Soesterberg, Wijchen en Nijmegen de klos in juli. De slachtoffers waren allemaal bezoekers die tijdens de inbraken nietsvermoedend in de sauna waren, maar ook de sauna’s zelf die enorme schade opliepen.

O. en W. maakten van alles buit, zoals gevulde portemonnees, sieraden, tassen met inhoud, tablets, telefoons en bankpassen. Met die bankpassen deden ze vervolgens contactloze betalingen en ze pinden er ook mee. Ze pikten ook een Suzuki Alto in Nijmegen met een in de sauna gestolen sleutel.

De twee Duitsers bekenden in de Lelystadse rechtszaal alles. O. zegt alleen niets te hebben geweten van de autodiefstal. Volgens haar was haar ex het brein achter de hele operatie. ‘Ik ging mee, maar ik was zwaar verslaafd na een gewelddadig huwelijk en moeilijke scheiding. Ik wist helemaal niet zo goed waar ik mee bezig was.’

Volgens W. was O. wel degelijk van A tot Z betrokken bij de kluisjesroven. Ze deden het om haar drugsprobleem te kunnen bekostigen, zei hij twee weken terug ter zitting. De officier van justitie eiste hier 2,5 jaar cel tegen W., waarvan een half jaar voorwaardelijk. Hij zou ook nog een eerdere voorwaardelijk opgelegde straf van vijf maanden moeten uitzitten. Tegen O. was de eis anderhalf jaar cel, waarvan vier voorwaardelijk.

De rechtbank vindt dat aan de 17 slachtoffers bijna 10.000 euro schade moet worden vergoed door het duo. Omdat W. een flink strafblad heeft, vinden de rechters een deels voorwaardelijke celstraf een gepasseerd station. Hij moet naast de nu opgelegde twintig maanden ook de vijf maanden extra uitzitten, omdat hij nog in een proeftijd liep.

De vrouw heeft geen strafblad, daarom valt haar straf lager uit.