China gaat op het Floriadeterrein in Almere het grootste paviljoen van de expositie neerzetten. Dat blijkt uit een in China gehouden persconferentie eerder deze week. In een zaal vol met applaudisserende aanwezigen werd een videoboodschap van commissaris-generaal Annemarie Jorritsma van de Floriade getoond. Ze vertelde dat het paviljoen ruim 4200 vierkante meter zal beslaan en de naam “Bamboo Garden” gaat dragen.

Jorritsma: “Wij zijn vereerd en blij dat China zal deelnemen aan de Floriade. Gefeliciteerd met de deelname aan onze expositie. De Chinese inzending is groot en van hoge kwaliteit. Naast de “Bamboo Garden” zal er ook een breed Chinees evenementenprogramma plaatsvinden. Zoals een nationale China-dag en verschillende evenementen die met de Chinese cultuur te maken hebben.”

Tijdens de China-dag zal de hele Floriade in het teken staan van China. Dit zal bij meerdere landen gebeuren. Welke andere landen ook een eigen dag krijgen is nog onduidelijk.

[Youtube:https://youtu.be/SFOSV6vqwQ0]

“Mijlpaal”
Oud-burgemeester Annemarie Jorritsma van Almere is als commissaris-generaal van de Floriade de vertegenwoordiger van Nederland tijdens het evenement. Daarnaast is ze verantwoordelijk om landen uit te nodigen om mee te doen aan de Floriade. Eerder werd al duidelijk dat China naar Almere zou komen. Met de persconferentie van deze week werd dat officieel beklonken.

Jorritsma noemde de bevestiging van het paviljoen een belangrijke mijlpaal voor de Floriade: “Niet alleen vanwege de schaal van de inzending, maar ook omdat China de grootste deelnemer aan de Floriade is. Ik hoop dat we tijdens de expo de sterke band tussen China en Almere kunnen laten zien.” Volgens Jorritsma is Almere al druk bezig met de voorbereidingen “Nederland, de provincie en Almere bereiden zich voor op uw komst. De deelname kan ook kansen bieden voor Almere en Flevoland door nieuwe relaties en de huidige economische relaties te versterken.” De hele toespraak van Jorritsma is op deze Chinese website te zien.

Chinese tuin
Tijdens de persconferentie werd ook een video getoond van de Chinese inzending. Er zal een grote Chinese bamboetuin aangelegd worden met een brug en een Chinees paviljoen gemaakt van bamboe. Ook zullen er verschillende kunstexposities over Chinese bloemen en bamboe te zien zijn.

Bloemen en bamboe reflecteren in het water en de brug moet een regenboog voorstellen. In het paviljoen zal geluisterd kunnen worden naar Chinese operamuziek gespeeld op bamboe-instrumenten.

[info]Dit nieuws is afkomstig van verslaggever Vincent Smit. Hij richt zich dit jaar speciaal op nieuws uit Almere voor Omroep Flevoland en 1Almere. Voor tips: vincent.smit@omroepflevoland.nl[/info]