Commissaris van de Koning Leen Verbeek gaat zelf de waarnemend burgemeester van Almere benoemen, zonder draagvlak te zoeken onder de Almeerse gemeenteraadsleden. Dat bevestigen meerdere bronnen aan Omroep Flevoland. Maandag had Verbeek nog de raadsleden geraadpleegd bij de zoektocht naar de tijdelijke opvolger van Franc Weerwind, maar daar komt hij nu op terug.

Verbeek had de Almeerse fractievoorzitters uitgenodigd in het provinciehuis in Lelystad voor een gesprek. Achter gesloten deuren zouden daar mogelijke kandidaten zijn voorgesteld. In het provinciehuis werd oud-waarnemend burgemeester van Lelystad Henry Meijdam gespot. De lokale krant Almere Deze Week noemde Joyce Sylvester als tweede mogelijke kandidaat. Zij was lange tijd waarnemend burgemeester van Naarden.

Wat er precies is voorgevallen maandagavond is nog onduidelijk, maar Verbeek kon de Almeerse gemeenteraad niet tevreden stellen over een opvolger van Weerwind. De commissaris van de Koning benoemt nu zonder advies van de raad een interim-burgemeester. Zowel Verbeek als Sylvester willen niets over de situatie zeggen, Meijdam was onbereikbaar. Het is niet duidelijk wanneer Verbeek de waarnemend burgemeester van Almere bekend maakt.

Staatsrechtelijk gezien heeft de commissaris van de Koning niet de steun nodig van de gemeenteraad om een waarnemer te benoemen. De tijdelijke opvolger van Franc Weerwind zal een zwaargewicht moeten zijn, omdat er grote kwesties op het bordje van de Almeerse burgemeester liggen. Onder andere de Floriade en de gemeenteraadsverkiezingen staan op de planning.

Oud-burgemeester Franc Weerwind van Almere is sinds maandag minister voor Rechtsbescherming. Tot het moment dat er een waarnemer is benoemd, zal loco-burgemeester Hilde van Garderen de taken van Weerwind overnemen.