Over drie maanden moet het gebeuren. Dan gaat de wereldtuinbouwtentoonstelling in Almere officieel van start. Algemeen directeur van de Floriade Hans Bakker heeft er het volste vertrouwen in. Op de vraag of de Floriade inmiddels niet een beladen evenement is geworden, antwoordt Bakker volmondig met nee. “Er is veel aandacht voor wat er allemaal niet goed gaat. Maar geloof me negentig procent gaat goed.”

“Ik heb een dashboard in mijn kantoor met 101 onderwerpen en kan dus zien dat het goed gaat. Zo is 31 december woontoren Flores opgeleverd. Het kunst- en cultuur programma is heel rijk en daar is heel veel belangstelling voor. En een jaar voor de opening stond al het groen er al prachtig bij, dat heeft geen enkele Floriade nog gehad”, zegt Bakker.

Gigantische klus
De Floriade BV heeft tot nu toe te maken gehad met veel tegenslagen. Tegenslagen die door de algemeen directeur consequent als ‘uitdagingen’ worden aangeduid. “Het is een gigantische klus. Alsof je een soort Efteling uit de grond mag stampen. En het meeste gaat goed hoor. Ja, natuurlijk gaan er dan ook wel dingen mis. Bij zo’n acht procent van de zaken gaat het wat moeilijker. Bij twee procent is het ingewikkeld en echt een serieuze uitdaging.” Als voorbeeld noemt Bakker dan de extra miljoenen die de Floriade afgelopen zomer nodig bleek te hebben.

“Ik benijd de gemeenteraad niet. Dat was echt een zwaar probleem. Je zal zo’n budgetoverschrijding maar op je bord krijgen. Ja en wij hebben hier toen ook met man en macht moeten zoeken, hoe en waar we geld konden besparen. Terwijl we de expowaardigheid van de Floriade geen geweld gingen aandoen. We hebben alle zeilen bij moeten zetten om dat met elkaar tot een goed einde te brengen.”

Trots op wereldtentoonstelling
Bakker komt uit de evenementen-business en was onder meer ruim 15 jaar directeur van de RAI in Amsterdam. “Ik weet dat bij elk evenement dingen tegen zitten. En dan denkt iedereen ojee ojee. En dan op het laatst komt het toch allemaal in goede banen terecht. Omdat alle mensen er keihard met passie en professionaliteit aan werken.”

Bakker is enthousiast over het evenement waar hij de baas over is. “Nederland moet ontzettend trots zijn dat we één keer in de tien jaar een wereldtentoonstelling mogen houden. Er is geen ander land in de wereld die dat standaard heeft. Dat betekent dat wij als Nederland, als Flevoland en als Almere de gelegenheid hebben om opeens in de picture te komen. En we danken dat aan de kracht van de Nederlandse tuinbouw. Daar wordt in de rest van de wereld met afgunst naar gekeken”, glimlacht Bakker.

Geen hondenbaan
Mei vorig jaar werd Bakker algemeen directeur bij de Floriade. Met al die tegenslagen, wisselingen in de directie, budgetoverschrijdingen en afgekeurde veiligheidsplannen lijkt het of Bakker het ene brandje na het andere moet blussen. Is het geen hondenbaan? “Nee hoor, het is zeker geen hondenbaan. Eerlijk gezegd ben ik de afgelopen twintig jaar bezig geweest met evenementen en er is echt niks leukers. Zeker als straks iedereen met een vrolijk gemoed naar de Floriade komt. Daar doe je het voor. Want als je het niks vindt, dan kom je niet. En je doet het voor de deelnemers die graag willen laten zien waar ze mee bezig zijn. Het is natuurlijk fantastisch dat we in deze tijd hier op het Florideterrein het thema hebben over hoe we onze binnensteden gaan vergroenen.”