“Het begon als een hersenspinsel, maar volgende maand is het realiteit”, zegt Gladys Camphuijsen uit Almere. Zij wilde in de wijk Duin een plek voor de buurt. Om elkaar te ontmoeten, maar waar je ook lekker kunt eten en drinken. En zo werd het idee geboren voor Zuyder, een veredeld buurthuis.

Met een crowdfundactie haalde Camphuijsen vorig jaar ruim 200.000 euro op. “Tachtig procent van dat geld komt uit de buurt. Ja, daar word ik helemaal enthousiast van. Het is fantastisch dat de omgeving hier zo’n gelegenheid ziet zitten. Ik heb er geen moment aan getwijfeld dat het niet zou lukken.”

Corona gooide wel roet in het eten. Daardoor liepen veel zaken vertraging op. Ook kwamen leveringen niet op tijd. “We zitten nu in een soort versnelling. December hebben we niet gehaald, maar in februari gaat het zeker gebeuren.”[image:https://script.omroepflevoland.nl/docs/220111_NHN_Duinhal3-1641921302.jpg]In de Duinhal
Het buurthuis Zuyder komt in de Duinhal, waar in november ook de eerste supermarkt van de wijk de deuren opende. Naast een grote lange bar komt er een soort woonkamer en een speelhoek voor kinderen. “We willen ook ruimte bieden aan ouders die hun kinderen bijvoorbeeld van de buitenschoolse opvang ophalen en hier dan nog even kunnen zitten. Maar we gaan ook verenigingen en organisaties onderdak bieden voor vergaderingen. En je kan hier ook komen zitten om te werken”, vertelt Gladys enthousiast.

De exacte openingsdatum is nog niet bekend. “Het zou nog kunnen dat we wat vertraging oplopen met de keuken. Maar dat gaat ons niet weerhouden. Daar verzinnen we dan wat anders op. Catering of zo. En we weten natuurlijk ook niet hoe het gaat met de lockdown. Maar ik beloof dat je hier straks in februari kan zitten. Mits de maatregelen dat toestaan.”

[info]In onze rubriek Na Het Nieuws besteden we aandacht aan onderwerpen die eerder in het nieuws zijn geweest. We kijken terug met de kennis van nu en willen weten wat het nieuws van toen heeft betekend of heeft gebracht.[/info]