Ambtenaren Kim van de Velden en Jeanine Kuiperij hebben dit jaar de Raadspen gekregen voor het best geschreven Almeerse raadsvoorstel. Zij werkten aan het voorstel WELzijn Almere, dat gaat over welzijnswerk in de gemeente.

Volgens het duo was het een uitdaging om een ‘zacht’ onderwerp zo concreet mogelijk op te schrijven, en om duidelijk te maken voor welke keuzes raadsleden kwamen te staan. “Er stonden ingrijpende bezuinigingen op de rol, het gaat erom dat de raad weet wat de impact daarvan kan zijn.”

Het welzijnswerk gaat onder meer over de rol van vrijwilligers in de wijk en bijvoorbeeld mantelzorg, zeggen winnaars Van de Velden en Kuiperij. “Alles wat nodig is om het samenleven in de stad fijn te maken.”

Kanshebbers
Een jury, bestaande uit raadsleden en een adviseur, kijkt naar de voorstellen van ambtenaren die voorbijkomen in een jaar. In 2021 waren dat er in Almere bijna 150, een record. Er wordt onder meer gekeken naar de onderbouwing van de voorstellen en in hoeverre er alternatieven in beschreven staan. Ook wordt beoordeeld hoe lang de stukken zijn.

Normaal gesproken wordt de raadspen uitgereikt aan één persoon, maar deze keer werd een uitzondering gemaakt omdat de ambtenaren samen aan het stuk werkten.

Podiumplekken
De tweede plek ging dit jaar naar Ton Eggenhuizen voor zijn ‘Visie Ecologie 2020’ waarin staat beschreven hoe er tegen natuur in de stad wordt aangekeken en de manier waarop burgers en bedrijven daarbij betrokken kunnen worden. Derde werd Gabrielle de Jong voor het raadsvoorstel wat de uiteindelijke bouw van 65 seniorenwoningen mogelijk moest maken aan de Barracudastraat en Snoekstraat in de Almeerse Waterwijk.