Na 31 jaar sluit eetcafé De Herberg in Almere Stad de deuren. Volgens de 80-jarige eigenaar Theo Ruhe zijn de huurschulden inmiddels zo ver opgelopen dat hij geen andere keuze meer heeft. Het leegruimen van de zaak is inmiddels in volle gang.

Jarenlang was De Herberg een begrip in Almere. Vaste klanten reageren volgens Ruhe dan ook geschokt op het nieuws. “Op Facebook heb ik wel 8000 reacties gehad maar mensen kwamen ook hier aan de deur. De Herberg was hun stamkroeg, hun tweede huis. Ook voor het personeel. Het was voor hen een thuis waar ze ook geld konden verdienen. Dat zijn ze in één keer kwijt.”

Ruhe zegt dat hij met de verhuurder een overeenkomst heeft gesloten over de huurschulden. “Dat was voor mij een mooi moment om ermee te stoppen.” De uitbater liep al langer rond met plannen om er een punt achter te zetten, maar dat was door de coronacrisis lastig. “Het werd steeds moeilijker om de zaak te verkopen”, zegt hij. “Niemand durft een horecabedrijf te starten in deze tijd. We zijn een avondbedrijf en moesten het op een gegeven moment hebben van Thuisbezorgd. Dat was te weinig.”

Betere tijden
In goede tijden zat de zaak vol met 100 tot 150 man. “Het was een vaste groep die hier altijd kwam. Anders dan die je normaal gesproken in een kroeg tegenkomt. Jongeren met lang haar, echt een beetje alternatief”, vertelt Ruhe, die het een geweldig clubje mensen vond. “Ik heb ook nooit een uitsmijter voor de deur gehad. Dat was niet nodig. Als er iets fout ging dan waren er een paar jongens die ingrepen en dan was het afgelopen.”

Pensioen
Theo Ruhe is inmiddels 80 jaar en vindt het tijd voor pensioen. “Het is mooi geweest, ik ga rusten.” Hij kijkt terug op 31 jaar vol pieken en dalen. “Het was heel hard werken, maar ik heb het met veel plezier gedaan. Ik heb er altijd vertrouwen in gehad dat het weer goed zou komen, maar het is niet meer geworden zoals het ooit was. Ik kan corona de schuld geven, maar het is zoals het is. Daar moet ik mee leven.”

[info]Dit bericht is tot stand gekomen door een samenwerking tussen Omroep Flevoland en 1Almere.[/info]