Praktijkonderwijs Almere, onderdeel van de Almeerse Scholen Groep (ASG), heeft donderdag de Onderwijsprijs Flevoland gekregen. PrO kreeg de prijs voor het leerprogramma voor jongvolwassen statushouders met een laag IQ. Directeur Bertien Hoek kreeg een beeldje uit handen van gedeputeerde Jan-Nico Appelman. “Deze erkenning is ontzettend belangrijk voor ons, omdat wij iets doen met statushouders wat eigenlijk niet kan en misschien ook niet mag”, zegt Hoek.

Sinds drie jaar biedt de school een begeleidingsprogramma aan jonge statushouders aan. Statushouders tussen de 18 en 21 jaar met een lager IQ vallen normaal gesproken tussen wal en schip bij het vinden van een plek in de Nederlandse maatschappij. Dit komt doordat er allerlei regeltjes van de verschillende overheden zijn die verdere ontwikkeling in de weg staan.

PrO probeert deze regels te omzeilen, om deze doelgroep toch op weg te kunnen helpen. “En daarom voelt het heel goed als dat gewaardeerd wordt”, zegt Hoek. “Dat hebben we misschien ook wel nodig om voor elkaar te krijgen dat we het wat anders gaan organiseren allemaal. In ieder geval in de polder, maar misschien ook wel in Nederland.”

Afwijken van de regels
Gedeputeerde Appelman vindt de aanpak van PrO creatief: “Ze hebben vaak net even de grenzen opgezocht van de bestaande regels, vaak gevraagd om een afwijking van die regels. Dat is ook een opdracht aan ons en aan alle samenwerkingspartners om daar nog eens goed naar te kijken of we dat niet structureel beter kunnen doen”.

Ook de Almeerse wethouder Froukje de Jonge ziet dat er allerlei hobbels en hekjes zijn voor de jongvolwassen statushouders met een laag IQ. Zij ziet die graag overboord gaan, zodat er meer bereikt kan worden. “De overheid heeft bijna een obsessie met regels en dat zit soms dingen in de weg die we allemaal juist willen”, aldus De Jonge.

Keer op keer leuren voor geld
Het grootste probleem nu nog is volgens Hoek dat er geen vaste financiĆ«le basis is voor het begeleidingsprogramma. “Het is niet voor een langere periode geregeld. Ik heb het elke keer pas rond vlak voor een nieuw schooljaar. En ik kan niet tegen die jongeren zeggen dat ze niet meer aan het volgende jaar kunnen beginnen, omdat het geld niet geregeld is.”

Het praktijkleren bij PrO is gericht op taalontwikkeling, stagebegeleiding, jobcoaching, budgettraining en psychosociale begeleiding. Mulugeta Gebrehans uit Eritrea is een van de jongeren die les krijgt en begeleid wordt door PrO. Hij werkt met veel plezier bij bakkerijsupermarkt De Bakker & De Vries in Almere. Gebrehans woont sinds vijf jaar in Nederland en hij is blij met de stappen die hij maakt op school. “Mijn werk wordt steeds uitgebreider en mijn Nederlands wordt ook steeds een stukje beter. Wat ik uiteindelijk wil gaan doen weet ik nog niet, maar daar hoop ik gaandeweg achter te komen.”

Eigenwaarde en succes
Directeur Hoek noemt het Almeerse concept zeer succesvol. “Deze jongeren hebben zich verder ontwikkeld in hun Nederlandse taalvaardigheid, ze hebben laten zien dat ze kunnen werken en ze verdienen hun eigen brood. Ze zijn dus niet meer afhankelijk van de gemeente. Dat zijn allemaal successen en het is erg belangrijk voor het gevoel van eigenwaarde”, besluit Hoek.

Als het even kan wordt het leerprogramma voor jongvolwassen statushouders ook in andere Flevolandse gemeenten overgenomen. PrO dingt nu ook mee naar de landelijke Onderwijsprijs. Deze wordt waarschijnlijk in maart uitgereikt.