Almere heeft het EK triathlon Long Distance binnengesleept. Dit heeft de organisatie donderdag bekendgemaakt. De wedstrijd over 3,8 kilometer zwemmen, 180 kilometer fietsen en 42,2 kilometer hardlopen wordt op 10 september 2022 georganiseerd door Challenge Almere-Amsterdam.

Triatleten uit heel Europa zullen het over de klassieke afstand tegen elkaar opnemen in de strijd om de Europese Titels. Daarnaast liggen er opties op tafel, waardoor de Challenge Almere-Amsterdam ook in 2023 en 2024 het EK Triathlon Long Distance zal organiseren.

Zevende keer EK
Het wordt komend jaar de zevende keer dat de Europese Kampioenschappen in Almere gehouden worden: in 1985, 1991, 1999, 2006, 2014, 2017 en 2019 werd er ook al gestreden in Almere op het allerhoogste Europese niveau. Challenge Almere-Amsterdam is de oudste Long Distance triathlon van Europa en de een-na-oudste triathlon ter wereld. Met veertig jaar aan triathlongeschiedenis en verschillende EK’s en WK’s, die in Almere werden georganiseerd. Onder de bekende winnaars vallen onder andere Axel Koenders, Gregor Stam, Gerrit Schellens, Frank Heldoorn, Yvonne van Vlerken, Heleen bij de Vaate en Chrissie Wellington.

Records gesneuveld
Afgelopen september werd het WK Long Distance in Almere gehouden, waar destijds diverse record sneuvelden. De Deen Kristian Høgenhaug noteerde in september, tijdens dat WK, de snelste tijd ooit: 7:37:46 uur. Bij de vrouwen was het de Nederlandse Sarissa de Vries die tijdens diezelfde race ook het parcoursrecord verpulverde: 8:32:05.