De woning van de familie Joren in Almere Haven is omgetoverd tot een waar kersthuis. Het hele huis aan de Kornwierde is verlicht en in de tuin is kerstmuziek te horen. Vader Mano Joren is maar wat trots op zijn huis. “Samen met mijn vrouw en zoon hebben we dit gemaakt, ik word er heel erg blij van.”

Joren hoopt met het huis een beetje licht te brengen in de donkere dagen. “Ik houd ervan om mensen in het leven een belevenis te geven. Wat je doet moet je leuk en goed doen. Het leukste is om dat te delen. Dit is niet alleen voor onszelf. We hopen ook andere mensen hier een goed gevoel mee te geven.”

Koffers vol met kerstspullen
De familie verzamelt al jaren kerstspullen op vakanties in de Verenigde Staten. “We gaan met grote koffers die kant op en vullen die in Amerika met heel veel kerstornamenten.” Vaak moet er ter plaatse nog een koffer bijgekocht worden. “In Amerika zie je dit soort huizen heel veel. Het begint met een klein dingetje dat je koopt en ieder jaar komt er iets bij. Eén kerstboom worden er twee en voordat je het weet staat er een slee in je tuin.”

Het gezin is zo’n anderhalve maand bezig met het inrichten van het kersthuis. Ook binnen is de woning in kerstsferen gebracht. Er staan grote kerstbomen, twee enorme notenkrakers en een versierde slee. “We hebben nog wel wat ruimte over op de bank, maar het begint inmiddels wel krap te worden”, zegt Joren.

Hoge energierekening
Met al die lampjes, muziek en soms zelfs een sneeuwblazer zal de familie Joren in januari een hoge energierekening ontvangen. “Dat calculeer je in, we weten gewoon dat we volgende maand een hoge rekening hebben, dan doen we in januari gewoon maar een kaars aan in plaats van een lamp.”

Het huis verlicht een groot deel van de straat, maar de rest van de buurt is in het donker niet verlicht. Een buurman vindt het kerstspektakel van de familie Joren wel erg leuk om te zien. Hij noemt het ‘fantastisch’ en had het liefst gezien dat iedereen in de buurt zijn huis zo had versierd als de familie Joren.

In februari halen de Jorens alle spullen weer naar binnen, maar op de volgende klus hoeven ze niet lang te wachten. “Pasen komt eraan, dus ook met Pasen willen wij weer uitpakken.”

[oproep]Dit verhaal is gemaakt door verslaggever Roosanne Middelhuis. Zij focust zich dit jaar voor Omroep Flevoland en 1Almere op verhalen over Almere. Voor tips: roosanne.middelhuis@omroepflevoland.nl[/oproep]