Een 29-jarige man uit Almere is door de economische politierechter in Utrecht veroordeeld tot een boete van 1.000 euro, waarvan de helft voorwaardelijk. De Almeerder hoorde bij een groep ‘mannen in witte pakken’ die twee jaar geleden bij de opening van de nieuwe hoofdtribune van het stadion vuurwerk afstaken.

Een steward van Almere City FC liep door het vuurwerk een oogbeschadiging op. De verdachte werd door de politie op videobeelden herkend. Hij gaf bij de rechter toe dat hij tussen de mannen stond die het vuurwerk afstaken, maar zegt dat zijn aandeel niet groot was.

Almere City FC kreeg twee jaar geleden al een boete van de KNVB omdat er die dag bij de wedstrijd tegen de Graafschap vuurwerk werd afgestoken. De nu 29-jarige man kreeg van de club ook al een voorwaardelijk stadionverbod voor zijn actie.

De veiligheidsco√∂rdinator van de voetbalclub deed in de rechtbank toch een goed woordje voor de Almeerder. Die is volgens hem actief als ‘bemiddelaar’ tussen de harde kern van de aanhang van City FC en het clubbestuur. Hij had geen strafblad en zijn leven zou ook goed op orde zijn. Het OM eiste 60 uur werkstraf, ook al omdat de steward oogletsel had opgelopen. De rechter was het met de advocaat van de Almeerder eens dat hij niets kon doen aan die verwonding, waardoor de straf lager uitviel.