Voetbalclub FC Almere in Almere Haven heeft een drastisch tekort aan vrijwilligers en dat gaat ten koste van de club en de leden. Dat zegt Remco Fens van FC Almere. Het is volgens hem op dit moment zo erg dat de huidige vrijwilligers ermee stoppen omdat de druk van de taken te groot wordt.

“Er zijn teveel taken en te weinig mensen die dit oppakken”, legt hij uit. “De vrijwilligers doen het allemaal kosteloos, dat wordt vaak vergeten. Door het gebrek aan mensen is het voor de huidige groep vrijwilligers wel erg veel allemaal.”

Het gevolg is dat op dit moment de kantine niet gerund kan worden en dat die dus in de toekomst misschien dicht blijft. “Als er geen vrijwilligers zijn dan moet het bestuur een keuze gaan maken.”

Volgens Fens is de oorzaak van het gebrek aan vrijwilligers de veranderende maatschappij. De leden betalen contributie en verwachten dat verder alles geregeld wordt. Als er niet snel vrijwilligers bijkomen dan sluit Fens de optie van contributieverhoging niet uit, zodat er mensen ingehuurd kunnen worden. Hij denkt ook aan een verplichting van vrijwilligerswerk voor ouders van jeugdleden.

Om dat soort maatregelen te voorkomen doet Fens namens het bestuur een oproep aan de leden om in actie te komen. “Een vereniging is het verenigen van mensen met hetzelfde doel. Zonder vrijwilligers geen club, dus meld je aan.”