De Floriade BV heeft zeker zo’n drie maanden nodig om een nieuwe aanbesteding voor licht, geluid en audiovisuele middelen voor de wereldtuinbouwtentoonstelling te regelen. Dat zegt aanbestedingsspecialist Joris Bax. Omdat de Floriade al over vier maanden begint, zal de BV haast moeten maken om de deadline te halen, zegt Bax.

De rechtbank in Utrecht heeft maandag bepaald dat de aanbesteding overnieuw moet, omdat de Floriade BV fouten heeft gemaakt bij de keuze voor het bedrijf dat de opdracht mag uitvoeren. Er werd gekozen voor het bedrijf dat in 2012 ook de AV-middelen verzorgde bij de Floriade in Venlo. Twee andere bedrijven waren het niet eens met dat besluit en stapten naar de rechter. Volgens de twee concurrenten heeft de Floriade te weinig informatie aangeleverd op basis waarvan zij een gedegen offerte konden indienen en de rechter gaf hen gelijk.

Bax: ‘Floriade BV moet bedrijven goed informeren’
Normaal gesproken neemt een aanbestedingsprocedure zo’n vijf maanden in beslag, maar volgens Bax kan dat nu iets sneller. Het grootste deel van de voorbereiding heeft de Floriade BV namelijk al gedaan. Wat de BV volgens hem nu vooral moet doen, is het leveren van voldoende informatie zodat de deelnemende bedrijven weten wat de opdracht precies inhoudt. “Het is natuurlijk zaak dat de Floriade de opdrachtomschrijving goed in elkaar steekt. Je ziet in het vonnis dat daar deze aanbestedingsprocedure op is gestrand. Niet op de procedure zelf, maar op het feit dat er te weinig informatie is aangeleverd. Ik denk dat de Floriade die informatie zou moeten aanleveren of moeten opnemen voordat ze een nieuwe opdracht in de markt zet.”

Volgens de aanbestedingsspecialist heeft de Floriade dus niet veel tijd. Daarnaast is het volgende week kerst en de week daarna oud en nieuw. Bax: “Het is gebruikelijk dat je niet in die periode een aanbesteding start.”