De Floriade BV heeft zeker zo’n drie maanden nodig om een nieuwe aanbesteding voor licht, geluid en audiovisuele middelen voor de wereldtuinbouwtentoonstelling te regelen. Dat zegt aanbestedingsspecialist Joris Bax. Omdat de Floriade al over vier maanden begint, zal de BV haast moeten maken om de deadline te halen, zegt Bax.

De rechtbank in Utrecht heeft maandag bepaald dat de aanbesteding moet worden overgedaan, omdat de Floriade BV fouten heeft gemaakt bij de keuze voor het bedrijf dat de opdracht mag uitvoeren. Het bedrijf dat in 2012 ook de AV-middelen verzorgde bij de Floriade in Venlo, Stagelight, kreeg de opdracht.

Dwangsommen
Twee andere bedrijven waren het niet eens met dat besluit en stapten naar de rechter. Volgens de twee concurrenten heeft de Floriade te weinig informatie gegeven om een gedegen offerte te kunnen maken. De rechter gaf ze gelijk, en bepaalde dat Floriade BV de aanbesteding opnieuw moest doen en de gunning moest intrekken. Als dat niet zou gebeuren, hing de Floriade BV twee dwangsommen van maximaal 100.000 euro boven het hoofd. De gunning aan Starlight is ook nog dezelfde dag ingetrokken, meldt Floriade BV.

Bax: ‘Floriade BV moet bedrijven goed informeren’
Normaal gesproken neemt een aanbestedingsprocedure zo’n vijf maanden in beslag, maar volgens Bax kan dat nu iets sneller. Het grootste deel van de voorbereiding heeft de Floriade BV namelijk al gedaan. Wat de BV volgens hem nu vooral moet doen, is voldoende informatie geven zodat de deelnemende bedrijven beter weten wat de opdracht precies inhoudt. “Het is natuurlijk zaak dat de Floriade de opdrachtomschrijving goed in elkaar steekt. Je ziet in het vonnis dat deze aanbestedingsprocedure daar op is gestrand. Niet op de procedure zelf, maar op het feit dat er te weinig informatie is aangeleverd. Ik denk dat de Floriade die informatie zou moeten aanleveren of moeten opnemen voordat ze een nieuwe opdracht in de markt zet.”

Volgens de aanbestedingsspecialist heeft de Floriade weinig tijd, ook al omdat het volgende week kerst en de week daarna oud en nieuw is. Bax: “Het is gebruikelijk dat je niet in die periode een aanbesteding start.”