Eric van der Burg, die in het nieuwe kabinet namens de VVD staatssecretaris van Asiel en Migratie wordt, wil niet ingaan op de vraag wat zijn nieuwe baan betekent voor de Floriade. Van der Burg was tot nu toe voorzitter van de Raad van Commissarissen van de Floriade, maar stopt daar nu mee.

“Ik leg alle functies neer, zoals dat hoort. Dus ook deze”, zei Van der Burg maandag na afloop van zijn gesprek met formateur Mark Rutte.

Op de vraag wat de gevolgen zijn van zijn vertrek voor de wereldtuinbouwtentoonstelling in Almere gaf hij geen antwoord. “De woordvoering van de Raad van Commissarissen van de Floriade ligt bij de Raad van Commissarissen. Daar behoor ik niet meer toe. Dus dat is niet meer aan mij om daar verder een oordeel over te hebben.”

Dat criticasters zijn vertrek bij de Floriade opvatten als een vlucht vindt hij onterecht. “Ik geloof niet dat het worden van staatssecretaris, zeker niet op deze portefeuille, zal worden opgevat als ‘met de staart tussen de benen vertrekken’. Daarvoor is het een veel te mooie en eervolle klus.”