De fractievoorzitters van de partijen in de Almeerse gemeenteraad zijn maandagavond bijeengekomen op het provinciehuis in Lelystad. Sinds 19:00 uur praten zij met commissaris van de Koning Leen Verbeek over de benoeming van een waarnemend burgemeester.

De uiteindelijke keuze is aan de commissaris van de Koning, maar hij heeft aangegeven de fractievoorzitters nauw te willen betrekken bij het proces. De verwachting is dat aan het eind van de avond de naam van de waarnemer bekend wordt gemaakt.

Een waarnemer is nodig nu Franc Weerwind ontslag heeft genomen om vervolgens minister te worden.

Zwaargewicht
Meerdere fracties hebben afgelopen week al bij Verbeek aangedrongen op het benoemen van een politiek zwaargewicht. Dit aangezien de tijdelijke vervanger van Weerwind een aantal grote taken op zijn bord krijgt. Zo moeten de Floriade, de gemeenteraadsverkiezingen en de vorming van een nieuw college van B en W in goede banen worden geleid.

De waarnemer zal aanblijven tot er een ‘echte’ nieuwe burgemeester voor de stad is gevonden. De procedure daarvoor begint nĂ¡ de gemeenteraadsverkiezingen van 16 maart.

[tweet:https://twitter.com/koenpeeters/status/1480625639099088897]
[tweet:https://twitter.com/HBuyatui/status/1480618389357965319]