Franc Weerwind (D66) is maandagmorgen beëdigd als minister voor Rechtsbescherming. De oud-burgemeester van Almere legde in de Balzaal van Paleis Noordeinde in Den Haag de gelofte af voor koning Willem-Alexander. Ook de negentien andere ministers en negen staatssecretarissen van het kabinet Rutte IV zijn maandag met hun nieuwe werk begonnen.

Na de beëdiging volgde de traditionele bordesscène op de trappen van het paleis. Weerwind stond op de achterste rij en was gekleed in een donkerblauw pak met een groene stropdas. Maandagmiddag ging de Almeerse oud-burgemeester naar het ministerie van Veiligheid en Justitie, waar hem de dossiers werden overgedragen. Daarna volgde de eerste bijeenkomst van de ministerraad. [image:https://script.omroepflevoland.nl/docs/220110_ANP_Niethergebruiken_442639223_EF16E0E8B685D530C12587C600439669-1641817163.jpg]Weerwind zal zich in zijn nieuwe functie onder meer bezig gaan houden met alle taken die verband houden met recht en de rechterlijke organisatie. Dat is bijvoorbeeld de Raad voor de Rechtspraak en het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB). Ook moet Weerwind toezien op de uitvoering van rechtsbijstand, slachtofferhulp en de bescherming van persoonsgegevens.

Nieuwe burgemeester
Deze week zal de Flevolandse commissaris van de Koning Leen Verbeek de naam van een waarnemend burgemeester van Almere bekendmaken. Dit zal een zwaargewicht moeten zijn, omdat er grote kwesties op het bordje van de Almeerse burgemeester liggen. Het gaat dan bijvoorbeeld over de Floriade, de gemeenteraadsverkiezingen en de samenstelling van een nieuw college van B en W. Tot deze waarnemer aan de slag gaat, neemt locoburgemeester en wethouder Hilde van Garderen de taken van Weerwind waar.

De zoektocht naar een nieuwe burgemeester voor de stad begint na de gemeenteraadsverkiezingen in maart. De nieuwe gemeenteraad zal dan een profiel opstellen en de sollicitatiegesprekken gaan voeren.