De gemeente Almere gaat samen met eigenaar Yu Chou onderzoeken hoe wegrestaurant Onderweg beter zichtbaar kan worden vanaf snelweg A6, maar een reclamemast van meer dan 10 meter komt er niet.

Voor automobilisten is sinds de verbreding van de A6 alleen nog de punt van het dak van wegrestaurant Onderweg te zien. Een metershoog talud ligt in de weg. Daarnaast zijn de op- en afritten verplaatst. Die liggen veel verder van het restaurant verwijderd dan voor de verbreding. Daardoor heeft Chou veel minder klanten en minder inkomsten.

De restauranteigenaar wilde daarom, net zoals buurman McDonalds, een 22 meter hoge reclamemast plaatsen. Maar volgens de gemeentelijke regels mogen er niet twee hoge reclamemasten op die plek staan. Het past niet in de groene omgeving waar de Floriade straks deel van uitmaakt. Daarnaast werkt een reclamezuil bij het restaurant volgens de gemeente niet omdat de op- en afritten nu te ver weg zijn. Op het moment dat de mast zichtbaar wordt, kan de bestuurder al niet meer afslaan voor restaurant Onderweg.[image:https://d16junmm04ri2h.cloudfront.net/image/xlg/pictures/211213_onderweg_02_442C5022E8226ADFC12587A7004A3099.jpg]Geen bezwaar gemaakt, dus geen mast
Almeerse politieke partijen wilden Yu Chou helpen en stelden vragen aan het dagelijks bestuur van de stad. Uit de antwoorden blijkt nu dat de ondernemer zelf ook wat te verwijten valt. Toen de plannen voor de verbreding van de A6 bekend werden, heeft hij de kans gehad om bij Rijkswaterstaat duidelijk te maken wat dat betekent voor de toekomst van zijn restaurant. Ook was er ruimte om compensatiemaatregelen aan te vragen, zoals planschadevergoeding of nadeelcompensatie. “Dit is niet gedaan door wegrestaurant Onderweg. Het naastgelegen restaurant McDonald’s heeft dat wel gedaan”, schrijft de gemeente.

Daarom werd er voor McDonalds eenmalig een uitzondering gemaakt voor een hoge reclamezuil. Diezelfde uitzondering wil de gemeente nu niet maken voor wegrestaurant Onderweg. Nu de fastfoodketen ook duidelijk heeft gemaakt dat aan hun mast geen ruimte is voor reclame voor Onderweg, wil de gemeente nog wel zoeken naar een andere oplossing, ‘zonder dat er een wildgroei aan reclamemasten ontstaat.’