De gemeente Almere gaat samen met eigenaar Yu Chou van wegrestaurant Onderweg onderzoeken hoe het wegrestaurant beter zichtbaar wordt vanaf snelweg A6. Maar een reclamemast die hoger is dan 10 meter, komt er niet. Ook al zit de eigenaar van het restaurant met de handen in het haar.

Voor automobilisten op de A6 is sinds de verbreding alleen nog de punt van het dak van wegrestaurant Onderweg te zien. Een metershoog talud ligt in de weg. Daarnaast zijn de op- en afritten verplaatst. Die liggen veel verder van het restaurant verwijderd dan voor de verbreding van de snelweg. Daardoor heeft Chou veel minder klanten en minder inkomsten.

De restauranteigenaar wilde daarom net zoals buurman McDonalds een 22-meterhoge reclamemast plaatsen. Maar volgens de gemeentelijke regels mogen er niet twee hoge reclamemasten op die plek staan. Het past niet in de groene omgeving waar de Floriade straks deel van uitmaakt. Daarnaast werkt een reclamezuil vlak naast het wegrestaurant volgens de gemeente niet omdat de op- en afritten zijn verplaatst. Op het moment dat de mast zichtbaar wordt, kan de bestuurder al niet meer afslaan voor restaurant Onderweg.
[image:https://d16junmm04ri2h.cloudfront.net/image/xlg/pictures/211213_onderweg_02_442C5022E8226ADFC12587A7004A3099.jpg]Geen bezwaar is geen mast
Almeerse politieke partijen schoten Yu Chou te hulp en stelden vragen aan het dagelijks bestuur van de stad. Uit de antwoorden blijkt nu dat de ondernemer zelf ook wat te verwijten valt. Toen de plannen voor de verbreding van de A6 bekend werden, heeft de ondernemer de kans gehad om bij Rijkswaterstaat duidelijk te maken wat dat betekent voor de toekomst van wegrestaurant Onderweg. Ook was er ruimte voor compensatiemaatregelen, waaronder planschadevergoeding of nadeelcompensatie. “Dit is niet gedaan door wegrestaurant Onderweg. Het naastgelegen restaurant McDonald’s heeft dat wel gedaan”, schrijft de gemeente.

Daarom werd er voor McDonalds eenmalig een uitzondering gemaakt voor een hoge reclamezuil. Diezelfde uitzondering wil de gemeente niet maken voor wegrestaurant Onderweg. Nu ook de fastfoodketen duidelijk heeft gemaakt dat aan hun mast geen ruimte is voor reclame voor Onderweg, wil de gemeente nog wel op zoek gaan naar een oplossing. “Zonder dat er een wildgroei aan reclamemasten ontstaat.”