Het Openbaar Ministerie (OM) heeft dinsdag in hoger beroep tot 27 jaar gevangenisstraf geëist tegen vier verdachten die betrokken zouden zijn bij liquidaties en pogingen daartoe. Ook zou een onschuldige man zijn doodgeschoten. Het gaat om zaken die zich binnen het criminele circuit hebben afgespeeld in Almere en Amsterdam.

Volgens het OM gaat het om vier verschillende zaken die met elkaar verbonden zijn. De zaken hebben de namen 13Baudette, 13IJshamer, 25Mango en 13Geep gekregen en werden tegelijkertijd door het gerechtshof in Amsterdam behandeld.

13Baudette
Tegen een 49-jarige man uit Almere heeft het OM negen jaar cel geëist, een 44-jarige vrouw uit Almere hoorde zeven jaar gevangenisstraf tegen zich eisen. Ze worden verdacht van een poging tot moord.

Op 1 juni 2017 reden volgens het OM twee mannen naar Almere in een gestolen auto. De politie was op de hoogte van het plan en wist de twee aan te houden. Een van de mannen had een vuurwapen bij zich en de andere had een dubbele set kleding aan. Beiden waren in het bezit van een Blackberry-telefoon waarmee versleutelde gesprekken gevoerd konden worden. Volgens het OM is met de aanhoudingen een liquidatie voorkomen.

[quote:Openbaar Ministerie:”De politie heeft met de aanhoudingen een liquidatie voorkomen”]

Voor de voorbereidende handelingen werden de twee eerder veroordeeld tot gevangenisstraffen tot zeven jaar. De 44-jarige vrouw uit Almere die betrokken was bij de zaak, maar niet in de gestolen auto zat, kreeg eerder vijf jaar cel. De zaak tegen een 27-jarige medeverdachte uit Almere moet in het hoger beroep nog voor de rechter komen. De behandeling kon dinsdag niet doorgaan vanwege een coronabesmetting.

Een andere medeverdachte in 13Baudette, een man uit Diemen, is een van de hoofdverdachten in de zaak 13IJshamer. De andere inzittende van de auto, een 37-jarige man, wordt in deze zaak verdacht van voorbereidingshandelingen voor moord. Hij is de hoofdverdachte in de zaak 13Geep.

13Geep
Op 13 mei 2015 reed de 37-jarige Quincy S. die illegaal in Almere verbleef, volgens het OM naar een shishalounge aan de De Clercqstraat in Amsterdam. Hij schoot meer dan tien keer op een man die naast zijn auto stond. Hij werd geraakt, net als een voorbijrijdende tram.[image:https://script.omroepflevoland.nl/docs/DeClercqstraat_NOS-1641934470.jpg]Terwijl het slachtoffer op de grond lag, liep de verdachte naar hem toe en schoot hij de man van dichtbij dood. In de tram werden meerdere kogelgaten aangetroffen, waaronder eentje vlakbij de trambestuurder en een nabij een zitplaats van een passagier. De verdachte werd uiteindelijk gelinkt aan de zaak, omdat DNA-materiaal van hem was gevonden op een kogel. Het slachtoffer was een onschuldige man uit Zaandam die helemaal niets met welke zaak dan ook te maken had.

Eerder werd de verdachte veroordeeld tot 25 jaar cel. Het OM had toen levenslang geëist. In hoger beroep eiste het OM een celstraf van 27 jaar. Daarbij is ook rekening gehouden met de verdenking tegen hem in de zaak 13Baudette. Quincy S. was de toenmalige vriend van de 44-jarige Almeerse vrouw, die betrokken zou zijn in die zaak.

25Mango
De zaak 25Mango gaat over de poging tot liquidatie op twee mannen in de nacht van 1 november 2014 in Almere-Poort. Hierbij ging eerst een explosief af waardoor hun auto tot stilstand kwam. Daarna werden de twee inzittenden onder vuur genomen door de passagiers van een andere auto. Een van de slachtoffers werd geraakt in zijn arm, maar overleefde wonderwel deze aanslag. In totaal werden 49 kogels afgevuurd. Eén van inzittenden van de beschoten auto werd op oudjaarsdag in Kerkdriel alsnog om het leven gebracht. Die aanslag maakt overigens geen deel uit van deze strafzaak.[image:https://d16junmm04ri2h.cloudfront.net/image/xlg/pictures/151231_kerkdriel_D9C14D158A2B3FBAC1257F2D00781D31.jpg]In de zaak 25Mango staat één verdachte terecht, de eerder genoemde man uit Diemen, maar hij ontkent betrokkenheid bij de poging tot liquidatie. Hij zegt ‘stoer te hebben gedaan’ en vertelde anderen een verhaal dat hij had gehoord. Het OM verdenkt de man ook van betrokkenheid bij de zaken 13Baudette en 13IJshamer.

13IJshamer
In de zaak 13IJshamer zijn twee verdachten in beeld. Een van hen wordt ook verdacht van betrokkenheid in de zaken 13Baudette en 25Mango. 13IJshamer gaat over een mislukte aanslag op 3 april 2016. Het beoogde slachtoffer werd die dag op de openbare weg in een woonwijk in Amsterdam-West in een auto beschoten met een kalasjnikov, maar het automatische wapen weigerde na een paar schoten, waardoor het slachtoffer de aanslag overleefde.

Voor zijn betrokkenheid in de zaken 13Baudette, 25Mango en 13IJshamer werd de man uit Diemen veroordeeld tot 20 jaar cel. Nu eist het OM een gevangenisstraf van bijna 25 jaar. De zaak van de tweede verdachte kan in verband met corona niet worden behandeld.

Wanneer het gerechtshof uitspraak doet in alle zaken is daarom nog niet bekend.