GGD Flevoland is deze week in Almere begonnen met het vaccineren van niet-mobiele mensen in hun eigen woning. Het gaat om het zetten van de boosterprik. Het is voor het eerst dat de GGD in Flevoland langs de deuren gaat met het vaccin. Voorheen werd het thuis prikken gedaan door een huisarts.

Het prikteam bestaat uit twee personen; een arts en een administratief medewerker. Het duo krijgt van de huisarts een lijst van mensen die graag geprikt willen worden, maar niet naar de grote vaccinatielocatie kunnen komen. Er wordt een afspraak gemaakt en vervolgens gaat het prikteam langs de deuren om te vaccineren. Net als bij de grootschalige priklocaties wordt ook hier eerst een vragenlijst doorgenomen. Na het zetten van de prik blijft de arts ter controle een kwartier wachten.

Elvira Lensink woont in de Almeerse Stedenwijk en is aan huis gebonden. Ze kreeg dinsdagochtend thuis haar boosterprik. “Het is voor mij hartstikke fijn dat dit kan gebeuren. Dat ik ook beschermd word.” Ze stroopt met alle plezier haar mouw op. Gezien haar broze gezondheid maakt ze zich zorgen om het coronavirus. “Als ik dit zou krijgen, dan overleef ik dat beslist niet.”

Half uur per bezoek
De gepensioneerde huisarts Loek Tielemans heeft de prik bij Elvira Lensink gezet. Tielemans is blij dat hij op deze manier een steentje kan bijdragen. “Mijn huisartsenhart klopt weer”, vertelt de gepensioneerd huisarts. Hoewel het vaccineren op deze manier trager gaat dan op de priklocatie, vindt Tielemans het belangrijk om dit werk te doen. “Omdat anders deze mensen niet gevaccineerd worden. Dit zijn juist de mensen die erg gevoelig zijn voor dit virus.” Per bezoek is het prikduo ongeveer een half uur bezig.

De GGD is vorige week een proef gestart met prikteams in Zeewolde. Volgens de GGD was de proef succesvol en wordt het daarom nu in Almere ingevoerd. De GGD weet niet hoe lang deze mobiele prikteams de wijken doortrekken om te vaccineren.