Heel protocollair. En ook een beetje spannend. Zo herinnert Annemarie Jorritsma zich de momenten dat ze op het bordes stond als lid van een nieuw kabinet. De latere burgemeester van Almere werd in 1994 beëdigd als minister van Verkeer en Waterstaat en in 1998 als minister van Economische Zaken.

De regels zijn streng, herinnert Jorritsma zich. “Er wordt aangewezen waar je mag gaan staan. En daarna moet je vriendelijk lachen en vooral niet dingen doen die op de foto raar eruit zien.” Verder ligt de volgorde van de bewindslieden op de foto vast. Vicepremiers staan aan weerskanten van de koning. Ook de minister van Financiën staat vooraan. [image:https://script.omroepflevoland.nl/docs/220110_ANP_Niet_Hergebruiken_59521357_F92147F3B1689578C12587C6002AA6E7-1641800912.jpg]Te felle kleding naast de koningin
Ook de kledingkeuze komt nauw, merkte Jorritsma. Op de foto van het eerste kabinet Kok stond ze linksachter. Goed zichtbaar, volgens Jorritsma zelf, in geel jasje. De tweede keer stond ze naast koningin Beatrix, in het rood. Een iets te felle kleur, weet Annemarie achteraf. “Destijds stonden we met de koningin op het bordes. Het was dan niet de bedoeling dat je als vrouwelijke minister meer opviel dan de koningin. De eerste keer wist ik het niet. De tweede keer had ik bewust iets minder opvallends gekocht, maar dat hing nog in Bolsward.” Onbedoeld was ze toen opnieuw te fel gekleed. “Wat dat betreft hebben de dames het nu makkelijker. Die staan naast de koning en kunnen dus helemaal los gaan. En ik hoop dat ze dat ook doen.” [image:https://script.omroepflevoland.nl/docs/220110_ANP_Niet_Hergebruiken_300968102_66056334F7DAF2C3C12587C6002A9E67-1641800833.jpg]Een auto met chauffeur
Er verandert meer op de dag dat je minister wordt, weet de voorganger van Weerwind nog. “Je wordt die eerste dag ook direct door een auto met chauffeur opgehaald. Dat is allemaal heel goed geregeld. Ik denk dat veel bewindslieden daar nog aan zullen moeten wennen. Die rijden nu nog met hun eigen auto of met de trein.”

Een auto met chauffeur is overigens geen luxe, merkte Jorritsma in haar ministertijd. “Je productiviteit neemt enorm toe als je in de auto zit. Je kunt best wel veel doen, vooral als je ver weg woont. Alle acht jaar dat ik minister was, woonde ik in Bolsward. Dat was enkele reis twee uur rijden. Overigens logeerde ik doordeweeks in Den Haag.”

Direct hard aan de slag
Na de bordesscène moest Jorritsma destijds direct hard aan de slag. “Je gaat dan richting ministerie om daar van alles te tekenen. En je krijgt ook direct enorm veel informatie over je heen. Die eerste dag draait het vooral om urgente dossiers en om zaken die al snel in de Kamer komen. Je moet direct aan de slag.”

Verkenning nieuw kabinet
VVD’er Jorritsma was vorig jaar betrokken bij de pogingen om tot een nieuw kabinet te komen. Samen met Kajsa Ollongren van D66 was ze in maart verkenner voor een nieuw kabinet. Die verkenning liep stuk toen op een foto van Ollongren ook notities te lezen waren, met de tekst ‘functie elders‘ voor CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt.