De Libelle Zomerweek verlaat na 24 jaar Almere. De organisatie verruilt het Almeerderstrand voor Expo Haarlemmermeer. Dat is vooral omdat het evenement moet groeien en er in Almere geen plek is, vertelt hoofdredacteur Hilmar Mulder van Libelle.

“Op het Almeerderstrand zouden we ook moeten verhuizen, er zou een nieuw evenementenstrand komen”, zegt Mulder. Daar was de beoogde uitbreiding niet mogelijk. Bovendien heeft het Expo-terrein nog meer voordelen. “We hoeven in Haarlemmermeer niet een heel Libelledorp op te bouwen”, aldus Mulder. “We moesten alles naar het Almeerderstrand toe halen, van wc’s tot generators.”

In goed overleg uit elkaar
Ook ziet ze voordelen in de mogelijkheden die de enorme hal op het terrein in Haarlemmermeer biedt. “Maar het buitenaspect is natuurlijk typisch voor de Zomerweek, het is het voorschot op de zomer.” Volgens Mulder zijn Libelle en de gemeente Almere ‘in goed overleg uit elkaar gegaan’. Het feit dat door corona de afgelopen twee Zomerweken niet konden doorgaan, speelt ook mee. “De gemeente wist van onze plannen. We zijn er al twee jaar mee bezig geweest.”

Mooi visitekaartje
Bob van der Kolk van Almere City Marketing noemt het bijzonder jammer dat Libelle heeft besloten het evenement te verhuizen. “We begrijpen de redenen wel. Het gebied is steeds meer onderhevig aan bebouwing, en dat staat groei in de weg.” De Libelle Zomerweek was volgens Van der Kolk vooral een mooi visitekaartje voor Almere. De economische schade voor de middenstand in de stad is volgens hem beperkt.

De allereerste Libelle Zomerweek was in 1997 in Apeldoorn. Het jaar daarna was het evenement al in Almere op het Muiderstrand, en sinds 1999 was het Almeerderstrand de vaste locatie. De laatste Libelle Zomerweek was daar in 2019. Door de coronamaatregelen ging het evenement in 2020 en 2021 niet door. Op de nieuwe plek moet de Zomerweek dit jaar plaatsvinden van 19 t/m 25 mei.