Een inwoner van Almere Stad is naar de Raad van State gestapt om een vergunning voor het verbeteren van de hoogspanningsleidingen in zijn wijk aan te vechten. De man woont zelf aan De Fantasie. De hoogspanningsverbinding Diemen-Lelystad loopt vlak langs die straat. De man maakt zich zorgen om de magneetveldzones van de hoogspanningsleidingen en -masten.

Netbeheerder TenneT is op dit moment geleiders op de hoogspanningsmasten aan het aanpassen. Volgens TenneT kan er daardoor in de toekomst meer stroom door de hoogspanningsleidingen. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat verstrekte een vergunning voor de werkzaamheden. En hoewel die in 1 richting van het traject al volledig zijn uitgevoerd, wil de Almeerder dat er een streep door de vergunning gaat.

De Almeerder woont al dertig jaar in de buurt van de hoogspanningsleidingen, net als overigens duizenden andere Almeerders. “Dertig jaar geleden speelde dat nog niet zo, met die straling”, verklaarde de man dinsdag bij de Raad van State. Volgens hem was het recente opwaarderen van het netwerk het perfecte moment geweest om de bestaande masten te vervangen door zogenoemde Wintrackmasten. De magneetveldzone van dergelijke masten is zestig procent kleiner, legde hij uit. De man vraagt zich dan ook af waarom demissionair Klimaatminister Stef Blok het de netbeheerder niet verplicht heeft om bestaande hoogspanningsmasten te vervangen door Wintrackmasten.

Volgens de advocaat van de man heeft de gemeente Almere een kans gemist om de situatie voor omwonenden te verbeteren. Een vertegenwoordiger van de gemeente reageerde daar tijdens de zitting gepikeerd op. Almere heeft zich er volgens hem wel degelijk hard voor gemaakt bij TenneT. Maar het vervangen van de masten zou volgens de gemeente per woning in het magneetveld 70.000 euro gaan kosten. In totaal zouden de kosten enkele tientallen miljoenen euro’s bedragen. De gemeente wilde niet dat de burgers van Almere voor deze kosten zouden opdraaien.

Volgens TenneT verandert er door de werkzaamheden weinig. De bestaande masten krijgen alleen nieuwe geleiders, waardoor er meer energie doorheen kan. “Vergelijk het met een verhoging van de snelheid op de weg van tachtig naar honderd kilometer”, legde een vertegenwoordigster van de netbeheerder uit. Volgens TenneT wordt de situatie er zelfs beter op: de sterkte van het magneetveld zou kleiner worden.

De Raad van State doet op een later moment een uitspraak over de vergunning.