Commissaris van de Koning Leen Verbeek heeft maandagavond nog geen waarnemend burgemeester voor Almere kunnen benoemen. De hele avond was hij in overleg met de fractievoorzitters van de Almeerse gemeenteraad in het provinciehuis in Lelystad.

Ze begonnen om 19:00 uur. Ruim vier uur later verlieten de fractievoorzitters de vergadering zonder iets te zeggen over de uitkomst ervan. Wie Verbeek had willen voordragen is niet bekendgemaakt. In het provinciehuis is wel oud-waarnemend burgemeester van Lelystad Henry Meijdam gezien. Niemand wilde bevestigen dat hij de kandidaat is. Een waarnemer is nodig nu Franc Weerwind ontslag heeft genomen om vervolgens minister voor Rechtsbescherming te worden in het nieuwe kabinet van Rutte IV.

De uiteindelijke keuze is aan de commissaris van de Koning, maar hij heeft aangegeven de fractievoorzitters nauw te willen betrekken bij het proces.

Zwaargewicht
Meerdere fracties hebben afgelopen week al bij Verbeek aangedrongen op het benoemen van een politiek zwaargewicht. Dit aangezien de tijdelijke vervanger van Weerwind een aantal grote taken op zijn bord krijgt. Zo moeten de Floriade, de gemeenteraadsverkiezingen en de vorming van een nieuw college van B en W in goede banen worden geleid.

De waarnemer zal aanblijven tot er een ‘echte’ nieuwe burgemeester voor de stad is gevonden. De procedure daarvoor begint nĂ¡ de gemeenteraadsverkiezingen van 16 maart.

[tweet:https://twitter.com/koenpeeters/status/1480625639099088897]
[tweet:https://twitter.com/HBuyatui/status/1480618389357965319]