Commissaris van de Koning Leen Verbeek heeft maandagavond nog geen waarnemend burgemeester voor Almere kunnen benoemen. De hele avond was hij in overleg met de fractievoorzitters van de Almeerse gemeenteraad in het provinciehuis in Lelystad.

Het gesprek achter gesloten deuren begon om 19:00 uur. Ruim vier uur later verlieten de fractievoorzitters de vergadering, zonder iets te zeggen over de uitkomst ervan. Wie Verbeek had willen voordragen is niet bekendgemaakt.

Bekend gezicht
In het provinciehuis is wel de oud-waarnemend burgemeester van Lelystad, Henry Meijdam, gezien. Niemand wilde bevestigen dat hij daadwerkelijk kandidaat is. Ook is niet duidelijk of er mogelijk nog andere kandidaten zijn voorgedragen. Een waarnemer is nodig nu Franc Weerwind ontslag heeft genomen om minister voor Rechtsbescherming te worden in het nieuwe kabinet Rutte IV.

De uiteindelijke keuze wie benoemd wordt tot waarnemer is aan de commissaris van de Koning, maar hij heeft aangegeven de fractievoorzitters nauw te willen betrekken bij het proces. Aan het eind van de avond liet de woordvoerder van Verbeek weten dat de commissaris nu nadenkt over welke vervolgstappen gezet gaan worden.

Zwaargewicht
Meerdere fracties hebben afgelopen week bij Verbeek aangedrongen op het benoemen van een politiek zwaargewicht. Dit aangezien de tijdelijke vervanger van Weerwind een aantal grote taken op zijn bord krijgt. Zo moeten de Floriade, de gemeenteraadsverkiezingen en de vorming van een nieuw college van B en W in goede banen worden geleid.

De waarnemer zal aanblijven tot er een ‘echte’ nieuwe burgemeester voor de stad is gevonden. De procedure daarvoor begint nรก de gemeenteraadsverkiezingen van 16 maart.

[tweet:https://twitter.com/koenpeeters/status/1480625639099088897]