In het kader van de Floriade 2022 wordt momenteel gewerkt aan een kunstpaviljoen in het Almeerse Weerwater. Het gebouw moet een voorloper zijn van een uiteindelijk kunstmuseum in Almere.

Het kunstpaviljoen komt eerst in het teken te staan van immersieve kunst, die bezoekers met hun zintuigen kunnen beleven. Het gebouw moet op 14 april open zijn, als de Floriade ook van start gaat. “Het gaat om een kleine versie van het kunstmuseum”, vertelt kwartiermaker Denise de Boer.

Of het uiteindelijke kunstmuseum er komt, daar moeten de Almeerse gemeenteraad en de Provinciale Staten over beslissen. “Tot die tijd moeten we aan de Flevolander laten zien wat we in huis hebben.”

Vijf kunstwerken
De bezoekers van het paviljoen kunnen straks over een ronde pier naar binnen. “Daar is ruimte voor twee tentoonstellingszalen en zijn vijf kunstwerken te zien”, vertelt artistiek leider Olga Ruitenbeek. En dan gaat het niet om ‘zomaar’ een schilderijtje, vertelt Ruitenbeek. “Dat gaat bij ons echt even anders. Immersieve kunst is namelijk een wereldje dat gecreëerd wordt en waardoor je ook anders naar de wereld om je heen kan kijken.”

Momenteel zijn de kunstenaars druk met ontwerpen. De spullen worden vervolgens naar binnen gebracht. “In het paviljoen wordt het alleen nog in elkaar gezet”, aldus Ruitenbeek. “Het thema waar we ons mee bezighouden is ‘de toekomst van de natuur’.”

Toegankelijk voor inwoners
Omdat voor de toegang tot het kunstpaviljoen een kaartje voor de Floriade nodig is, en daarvoor betaald moet worden, wil Ruitenbeek élke Almeerder graag kennis laten maken met immersieve kunst. Daarom wordt er gewerkt om lege winkelpanden in Almere in te richten zodat elke inwoner van de stad daarmee kennis kan maken.