Een 58-jarige Almeerder is maandag veroordeeld tot vijf maanden celstraf omdat hij zich volgens de rechter als ambtenaar van de gemeente Amsterdam liet omkopen. Tegen de man was acht maanden gevangenisstraf geëist.

De rechtbank in Amsterdam vindt dat het bewezen is dat de verdachte tussen 2011 en 2016 als toezichthouder bij de dienst Beheer Openbare Ruimte voor ruim 68.000 euro aan giften heeft aangenomen van aannemers. Die zouden in de hoop op een voorkeursbehandeling bij het verstrekken van werk aan straten in de hoofdstad onder meer schuifpuien, deurkozijnen, keukenapparatuur en een houtkachel voor zijn woningen in Almere en Frankrijk hebben betaald. Volgens de rechtbank heeft de Almeerder, die in 2017 werd ontslagen, zijn positie lange tijd ‘schaamteloos misbruikt’ om zichzelf te verrijken.

400 gram MDMA-poeder
De rechter acht de man ook schuldig aan het bezit van 400 gram MDMA-poeder. De drugs werden in zijn woning gevonden, maar de man zegt dat het poeder niet van hem was. Hij had de drugs van een familielid afgepakt dat hem nog geld schuldig zou zijn geweest.

De rechtbank legde een lagere celstraf op dan het Openbaar Ministerie eiste omdat een aantal omkopingsverdenkingen niet zijn bewezen. De rechter zag onder meer geen bewijs dat de man een tweedehands Mercedes van 26.000 euro had aangenomen van een aannemersbedrijf uit Brabant. Ook hield de rechtbank er rekening mee dat de verdachte te lang op zijn berechting heeft moeten wachten.

Zwijgrecht
De Almeerder beriep zich tijdens de politieverhoren grotendeels op zijn zwijgrecht. Bij de behandeling van de strafzaak in november was hij niet aanwezig. De man vindt de aantijgingen ‘onterecht en onheus’ en voelt zich in zijn eer aangetast, vertelde zijn raadsman destijds. Volgens de advocaat had de man voor alle ontvangen goederen en diensten contant betaald, maar kon hij op deze manier profiteren van een btw-voordeel.

Twee andere oud-ambtenaren van de gemeente Amsterdam werden maandag ook schuldig bevonden aan omkoping. Zij kregen van de rechtbank werkstraffen en een voorwaardelijke gevangenisstraf opgelegd.