Na afloop van de Floriade 2022 moet er een grondig onderzoek komen naar hoe het project is aangepakt. Daarvoor pleit oud-wethouder Frits Huis (Leefbaar Almere) in een afscheidsinterview dat op nieuwjaarsdag wordt uitgezonden.

Volgens Huis zijn er in het proces rond de Floriade grote fouten gemaakt die ook grote gevolgen hebben gehad. “Daar moet je niet voor weglopen.” Een heel grote fout is in zijn ogen dat in de aanloop naar het evenement veel kostbare tijd is verspild voordat de organisatie op poten werd gezet.

“Dat is veel en veel te lang bij ambtenaren blijven liggen. Die gingen allerlei informatieavonden organiseren en ondertussen ondernamen ze niks.” Frits Huis maakte dat van dichtbij mee tijdens zijn tweede periode als wethouder (2014-2018): “Ik zat in een college dat heel erg werd geconfronteerd met de vraag: wanneer komt nou een keer die BV.”

[quote:Frits Huis:”We gaan absoluut niet failliet aan de Floriade.”]

Kosten veel te optimistisch ingeschat
Daarnaast stelt Huis vast dat bij aanvang een veel te optimistische schatting is gemaakt van de kosten van het Floriade-project. “Dat was om het project te kunnen binnenhalen. Dat zie je heel vaak en dat is ook hier gebeurd.”

Frits Huis is er overigens van overtuigd dat de Floriade een succes gaat worden. “Dat het veel geld gaat kosten, en meer geld dan we ooit hadden gedacht, staat als een paal boven water. Maar we gaan absoluut niet failliet aan de Floriade. De meeste kosten zijn al gemaakt, en Almere staat er gezond voor.”

In één klap de grootste
Frits Huis keert na de verkiezingen van 16 maart niet terug in de Almeerse gemeenteraad. Hij benadrukt dat die beslissing los staat van de gezondheidsproblemen waar hij mee kampt. Huis maakte twintig jaar geleden zijn entree in de lokale politiek met de nieuwe partij Leefbaar Almere die in één klap de grootste werd in de raad.

[quote:Frits Huis:”Eerste jaren waren tropenjaren.”]

De eerste jaren omschrijft hij als “tropenjaren”, omdat hij als beginnend wethouder ook nog partijleider was en te maken kreeg met een onervaren fractie. “Daar zaten wat ego’s bij die groter waren dan de fractiekamer. Dat was af en toe moord en doodslag.”

Van de negen fractieleden stapten er tussentijds drie uit onvrede op. “Dan had ik uren met het college over de nieuwe begroting gesproken, en kreeg ik op de rand van mijn bed een sms van zo’n ego met de mededeling: ik stop ermee. Dan zat ik tot drie uur ’s nachts te bellen, dat was verschrikkelijk.”

Verontwaardiging over prestigeprojecten
Leefbaar Almere werd opgericht uit verontwaardiging over dure prestigeprojecten als Omniworld en het kasteel. De partij wilde dat de gemeenteraad zich veel kritischer zou opstellen. Volgens Huis is dat gelukt: “De onderdanige houding van de gemeenteraad van vóór 2002 is echt weg.”

Hij vindt zelfs dat de raad in Almere is doorgeschoten. “Je zou kunnen zeggen: het mag misschien wel een paar gram minder. Wat me zorgen baart is dat zelfs raadsleden niet meer de informatie vanuit het college vertrouwen en geloven.”

[quote:Frits Huis:”Ik ben een oude man die woont in een jonge stad.”]

Frits Huis heeft geen moeite met zijn naderende afscheid van de politiek, maar het stemt hem wel een tikje weemoedig. “Toen ik hier kwam vanuit Amsterdam was ik 25, om een krant op te zetten. Op dat moment was ik een jonge man uit een oude stad, en nu ben ik bijna 72 en ben ik een oude man die woont in een jonge stad. Ik kan niet meer meemaken hoe Almere zich verder ontwikkelt, en dat vind ik jammer.”