Tegen een 24-jarige Almeerder die in 2018 betrokken zou zijn geweest bij een grote phishing-actie in onder meer Almere en Lelystad, is vrijdag zestien maanden cel geëist. Als het aan de officier van justitie ligt, moet hij daar sowieso tien maanden van uitzitten. De verdachte zou in totaal ruim 28.000 euro hebben gepind met bankpassen en pincodes van tien slachtoffers.

De Almeerder was slechts één van de pinners, vertelde hij in de Lelystadse rechtbank. Hij deed dat voor ‘foute’ mensen waar hij een schuld bij had. Die dwongen hem naar eigen zeggen om met de passen te pinnen, zodat zijn gezicht op de bewakingscamera’s te zien was en niet die van hen.

“Ik heb een grote fout gemaakt”
Wat voor schuld hij precies had bij de mensen achter de phishing-actie, wilde hij niet zeggen. En namen noemde hij ook niet. Hij betuigde in ieder geval wel veel spijt in de rechtszaal. “Ik heb één keer in mijn leven een grote fout gemaakt, waardoor ik dit wel moest doen. Daar schaam ik me vreselijk voor.”

Hoe het in zijn werk ging? De slachtoffers kregen een mailtje uit naam van hun bank, waarin hen een goedkopere bankpas werd aangeboden. Hun oude moesten ze naar een adres opsturen. Via een nepsite werd hen vervolgens hun pincode ontfutseld, waarna hun rekeningen werden geplunderd.

[info] Phishing is een vorm van digitale oplichting. Hierbij wordt bijvoorbeeld geprobeerd om nietsvermoedende mensen op een fraudeleuze link te laten klikken om op die manier geld te stelen. In dit geval werd het gecombineerd met een fysieke vorm van oplichting doordat slachtoffers zelf ook nog hun bankpas op moeten sturen.[/info]

Pinnen was lopendebandwerk
De oplichters maakten flinke bedragen buit. Er waren rekeningen waar in totaal wel 10.000 euro vanaf werd afgehaald. En dat gebeurde volgens de advocaat van de verdachte door meerdere mensen. Het pinnen was lopendebandwerk waarbij pinners in auto’s naar de automaat werden gebracht bij bijvoorbeeld de Grote Markt, het casino en het Mercure Hotel, zo zei hij.

De Almeerder bekende dat het bij hem ook zo ging. In de auto moest hij de pincode uit het hoofd leren om vervolgens het geld uit de automaat te halen met de gestolen bankpas. Hij is ook op meerdere bewakingsbeelden te zien.

Volgens de officier heeft de man in totaal 28.257 euro gepind van acht rekeninghouders. De verdachte zegt zelf nooit geld te hebben gekregen voor zijn werkzaamheden. Zijn advocaat denkt dat er slechts bewijs is voor een kleine 17.000 euro aan pintransacties.

Als het aan de officier ligt betaalt hij, naast de celstraf, de diverse schadeclaims, zoals die van de Rabobank. Die heeft de gestolen bedragen voor alle slachtoffers eerst voorgeschoten, maar wil dat geld nu graag terugzien van de Almeerder.

Vonnis over twee weken.