Een gepland datacentrum op bedrijvenpark Stichtsekant in Almere komt er niet. Volgens het gemeentebestuur heeft de initiatiefnemer na veel gesprekken en het aanvragen van vergunningen laten weten het plan niet door te zetten. Het datacenter denkt niet genoeg klanten te kunnen trekken.

Het afblazen van het datacenter is voor enkele andere bedrijven op Stichtsekant een domper. Deze bedrijven hebben zonnepanelen op hun dak en wekken meer stroom op dan ze zelf gebruiken. Omdat terugleveren aan het stroomnet op Stichtsekant niet kan, leek de komst van een datacentrum een goede oplossing. Het datacenter zou immers dan deels op de reststroom van omliggende bedrijven kunnen draaien. Voor de gemeente was dit een van de redenen om mee te werken aan de komst van het datacentrum.

Of er door het wegvallen van het datacentrum meer stroom naar andere bedrijven op Stichtsekant kan, weet de gemeente nog niet. Hierover wordt binnenkort met Liander gesproken. Begin volgend jaar wordt duidelijkheid verwacht.