Het vertrek van burgemeester Weerwind uit Almere wordt door de partijen in de gemeenteraad met gemengde gevoelens ontvangen. Weerwind krijgt gelukwensen, maar er is ook kritiek op het moment van zijn keuze om minister voor Rechtsbescherming te worden.

Fractieleider Toon van Dijk van de PVV vindt het een totaal onverantwoorde beslissing. “We zitten vlak voor een wereldtentoonstelling waar hij een spilfiguur in is en dat laat hij nu achter, terwijl dat proces heel slecht loopt”, zegt Van Dijk. Hij spreekt van een ‘compleet gebrek aan loyaliteit’. Hij vindt ook dat de burgemeester ‘niet echt een stempel heeft achtergelaten op de stad’. “Ik denk dat over een paar jaar niemand meer weet dat Franc Weerwind ooit burgemeester in Almere is geweest.”

D66-fractieleider Martine van Bemmel, partijgenoot van de scheidend burgemeester, snapt heel goed dat Weerwind kiest voor het ministerschap. “Ik snap het ontzettend dat als je voor zo’n eervolle nieuwe uitdaging wordt gevraagd, dat je daar ‘ja’ tegen zegt.”

[quote:Toon van Dijk, PVV:”Ik denk dat over een paar jaar niemand meer weet dat Franc Weerwind ooit burgemeester in Almere is geweest.”]

Van Dijk voorziet grote problemen voor de Floriade. Weerwind stort Almere volgens de PVV’er in een bestuurscrisis. Er is volgens Van Dijk een grote leegloop binnen de Floriade-organisatie. “Het is op dit moment niet meer dan een lege huls geworden”, stelt de PVV-leider. Van Bemmel is het daar niet mee eens. “Qua timing waren er misschien betere momenten geweest”, erkent ze. “Maar zo’n groot evenement als de Floriade hangt nooit aan één of twee personen, dat hangt aan een heel groot team mensen.”

Dubbel gevoel bij grootste fractie VVD
Ook andere fracties uit de Almeerse gemeenteraad reageren wisselend op het vertrek van de burgemeester. Colette Holter van de VVD heeft er een dubbel gevoel over. De fractievoorzitter van de grootste partij uit de raad feliciteert Weerwind. Maar ze is ook teleurgesteld, vooral vanwege het moment waarop Weerwind vertrekt met de Floriade en de verkiezingen voor de deur.

De Partij voor de Dieren noemt het om die redenen een extreem ongelukkig moment. De timing is volgens deze fractie bovendien extra onhandig omdat de gemeentesecretaris van Almere ook pas is vertrokken.

Kees Ahles van Leefbaar Almere vindt de overstap van Weerwind naar Den Haag teleurstellend in verband met de grote klus die de stad te wachten staat. Ahles vindt dat alle aandacht nu gericht moet zijn op het vinden van een goede waarnemer.

Hans van Dijk van de ChristenUnie onderschrijft dat. De partij is trots op de toekomstige ministerspost van de huidige burgemeester, maar wil wel een zwaargewicht terug. Het is volgens de Van Dijk belangrijk dat de waarnemer na een korte inwerktijd de verkiezingen en de Floriade in goede banen kan leiden.

Inspraak bij benoeming waarnemer
De fractievoorzitters van de gemeenteraad gaan volgende week maandag naar commissaris van de Koning Leen Verbeek om te bespreken wie er tot waarnemer benoemd kan worden.