Het is de gemeente Almere na meerdere pogingen nog niet gelukt om een subsidie te krijgen uit de Woningbouwimpuls van de Rijksoverheid. Alle grote steden in Nederland hebben op dit moment één of meerdere subsidies gekregen. Gemeenteraadslid Erik Theunissen van de Partij van de Arbeid wil dat het college laat onderzoeken hoe het kan dat Almere achterblijft.

De subsidie van in totaal één miljard euro is bedoeld voor het bouwen van betaalbare woningen. In Flevoland krijgen zowel Lelystad als Dronten een subsidie voor een totaalbedrag van ruim zeven miljoen euro. Hiermee kunnen 1.341 woningen worden gebouwd.

Meerdere pogingen
Dat het Almere nog niet is gelukt, steekt Theunissen. De gemeente heeft twee keer een poging gedaan om een aanvraag in te dienen voor het campusproject op de locatie van de Voetnoot in Almere Stad. De eerste aanvraag werd afgewezen omdat het aangeleverde papierwerk nog onvoldoende was volgens Binnenlandse Zaken. Het ministerie zou bij de tweede aanvraag meedenken over de formulering van de aanvraag. De gemeente ging er daarom van uit dat deze poging zou slagen, maar een subsidie bleef uit.

In de derde ronde heeft de gemeente geen enkele poging gedaan om subsidie aan te vragen, vertelt Theunissen. “Mijn vermoeden is dat de gemeente verwachtte dat er geen projecten waren die in aanmerking zouden komen. Maar ik denk dat bijvoorbeeld het project achter het station, waar nu het gebouw de Beurs wordt gesloopt en waar nieuwbouw wordt gepleegd, een heel interessant project zou zijn om subsidie voor aan te vragen.”

Onderzoek
Vorige week werd bekend welke steden geld krijgen uit de derde ronde van de Woningbouwimpuls. Omdat deze ronde een succes was, komt er nog een vierde. Theunissen wil dat het college laat onderzoeken wat Almere anders kan doen. “Dat voorstel heb ik ingediend”, aldus het raadslid. “Dat zal ergens in het nieuwe jaar besproken worden.”

Volgens Theunissen is dit onderzoek noodzakelijk, omdat hij denkt dat het Rijk in de toekomst vaker op deze manier subsidies gaat toekennen voor het bouwen van woningen. “Dat wil zeggen dat de gemeente veel vaker dit soort subsidie-aanvragen moet doen. Als het nu mislukt is, dan lijkt het mij heel goed om te kijken waarom het is mislukt.”