Burgemeester Franc Weerwind van Almere wordt minister voor Rechtsbescherming. Dat melden RTL Nieuws en het AD. De woordvoerder van de burgemeester wil het nieuws niet bevestigen. De persvoorlichter van D66 hield zich eveneens op de vlakte: “De formateur zal later de beoogd bewindspersonen uitnodigen voor een gesprek. Nog even geduld dus”.

Volgens RTL en AD zou Weerwind (D66) Sander Dekker (VVD) opvolgen op de ministerspost. De naam van Weerwind viel al eerder als mogelijke nieuwe minister in het nieuwe kabinet-Rutte IV. Hij heeft meegeschreven aan het verkiezingsprogramma, heeft geholpen bij de selectie en werving van Kamerleden en heeft meegewerkt aan het vaststellen van de lijst met Kamerleden.

Begin oktober zei Weerwind dat hij niet van plan was om plaats te nemen in een nieuw te vormen kabinet als hij daarvoor gevraagd wordt. “Ik heb een klus te doen in Almere en dit staat absoluut niet in de agenda”, liet Weerwind in oktober weten.

Herbenoemd
Franc Weerwind is sinds 2015 burgemeester van Almere. Afgelopen zomer is hij voor een tweede termijn herbenoemd, waardoor hij in principe tot en met 2027 aan de stad verbonden zou zijn. “Hier wil je de Floriade meemaken”, zei hij eerder over zijn ambities.

Hard buffelen
“Ik weet niet of het leuk is om minister te zijn”, zei Franc Weerwind eerder in een interview op NPO Radio 1. “Als ik zie hoe hard ministers moeten buffelen, en wat ze over zich heen krijgen, dat is ongekend”.