De soap rond de verplaatsing van de Albert Heijn uit het centrum van de Almeerse Stedenwijk naar de rand, sleept zich nog altijd voort. De eigenaren van Winkelcentrum Muziekwijk en de Albert Heijn in de Kruidenwijk willen dat de gemeente de onderhandelingen met franchiser en projectontwikkelaar BUN meteen stopt. BUN is eigenaar van de supermarkt in Stedenwijk, franchisenemer Weernekers is eigenaar van de AH in Kruidenwijk.

De plannen voor de verhuizing van de supermarkt in Stedenwijk zijn al bijna vijf jaar oud. Supermarkten in de omgeving zien de verhuizing als bedreiging, omdat ze bang zijn klanten te verliezen. Na jarenlang gesteggel eiste de gemeenteraad van Almere in 2020 een onderzoek, om de effecten van de verhuizing van de supermarkt in kaart te brengen. Die verhuizing paste niet in de destijds net aangenomen Detailhandelsvisie. Daarom moest onderzocht worden wat de verhuizing betekende voor inwoners van de wijk en voor omliggende supermarkten en winkelcentra.

‘Verhuizen goed idee’
Dat rapport werd afgelopen september naar de gemeenteraad gestuurd. De conclusie; de verhuizing van de AH in Stedenwijk naar de rand van de wijk was een goed idee. Het was goed voor inwoners uit de wijk, want voor meer inwoners ligt de supermarkt dan straks binnen een straal van 750 meter. En alhoewel de straal van 750 meter wat opschoof richting de AH in Muziekwijk, was die overlap niet groter dan bijvoorbeeld de overlap met de PLUS in Muziekwijk.

‘Rapport is niet onafhankelijk’
In deze conclusies konden de bezwaarmakers zich niet vinden. Daarom hebben zij een eigen onderzoeksbureau in de arm genomen. Dat concludeert op zijn beurt dat het onderzoek van de gemeente niet deugt. Het zou niet onafhankelijk zijn, omdat het in opdracht van de gemeente en van BUN is uitgevoerd. Verder voldoet het niet aan de onderzoeksopdracht en is het onvolledig. Volgens onderzoekers is er in het rapport van de gemeente en BUN alleen maar onderzocht wat de positieve gevolgen zijn voor BUN en niet wat de negatieve gevolgen zijn voor hen.

De bezwaarmakers willen dat de gemeenteraad ingrijpt en aan de noodrem trekt. De onderhandelingen met BUN moeten worden stilgezet. En als het aan de bezwaarmakers ligt, moet de gemeenteraad binnenkort weer praten over de verhuizing van de Albert Heijn van het centrum naar de rand van de wijk.