Het Jongeren Perspectief Fonds in Almere heeft structureel geld nodig om jongeren met schulden te kunnen blijven helpen. Er zijn in de stad steeds meer jongeren met schulden. Schulden die soms oplopen tot tienduizenden euro’s.

De gemeente heeft de afgelopen tijd achttien jongeren met problematische schulden geholpen. Zij kregen begeleiding en hulp vanuit het Jongeren Perspectief Fonds (JPF). Het ging om een proef en de eerste resultaten zijn volgens Danielle Lanzaat van het JPF positief. Zij wil daarom dat er geld komt om het project een vervolg te geven.

Het fonds is bedoeld voor jongeren tussen de 18 en 27 jaar die geen recht hebben op een bijstandsuitkering. Deze jongeren kunnen ook niet terecht bij de reguliere schuldhulpverlening. Het gaat vaak om jongeren die al op zichzelf wonen, maar niet hebben geleerd hoe ze met geld om moeten gaan.

Schulden lopen hoog op
De jongeren geven te veel geld uit aan bijvoorbeeld kleding en eten. Zorgkosten worden niet betaald, boetes blijven liggen en rekeningen worden niet geopend. Schulden kunnen daardoor hoog oplopen, tot wel 30.000 of 40.000 euro. Dat was ook het geval bij CJ Azuogu, één van de jongeren die geholpen is door het JPF. “Vroeger was ik heel laks. En ik had ook niet echt de juiste lessen gekregen over geld besparen. Ik heb te veel geld uitgegeven en uiteindelijk had ik heel veel schulden.”

Schulden saneren
Het JPF helpt de jongeren orde op zaken te stellen. Het fonds gaat met schuldeisers in gesprek en treft betalingsregelingen. De jongeren wordt geleerd hoe ze met geld om moeten gaan. Daarnaast maken ze een toekomstplan. Er wordt gekeken naar een opleiding of werk. Schulden worden gesaneerd en grotendeels afbetaald door de gemeente. Als tegenprestatie moeten de jongeren een maatschappelijke diensttijd vervullen.

De jongeren kunnen zich, afhankelijk van de hoogte van hun schuld, een tijdlang nuttig maken voor de samenleving. Bij de meesten gaat het om zo’n 200 uur. De jongeren helpen bijvoorbeeld met het bereiden van maaltijden voor ouderen of voor mensen die het niet breed hebben.
[image:https://script.omroepflevoland.nl/docs/vlcsnap-2021-12-23-16h01m28s084-1640275342.jpg]Bij alle achttien jongeren die bij het JPF hulp krijgen, is volgens Lanzaat een positieve ontwikkeling te zien. Zo zijn er jongeren terug naar school gegaan. Ze hebben een baan gevonden en woonruimte, terwijl ze daarvoor dakloos waren. Ook met Azuogu gaat het goed. “Ik heb werk gekregen en ik ben meer open over mijn problemen”, zegt hij.

Geld nodig om door te gaan
De jongeren die nu in het traject zitten, worden nog tot en met 2023 begeleid. Daar is nog voldoende geld voor. Daarna loopt de proef af. Het JPF wil doorgaan en elk jaar twaalf nieuwe jongeren laten instromen. Daarvoor zou zo’n 200.000 euro nodig zijn.

Dit geld moet nog wel beschikbaar worden gesteld. Het zou volgens het JPF kunnen komen uit het bestedingsplan Armoede en Schulden dat binnenkort door de gemeenteraad wordt besproken. Als dat niet lukt, moet er in de begroting van 2023 geld voor vrijgemaakt worden. “We mogen onze ogen hier niet voor sluiten. Iets dat werkt, dat moet je eigenlijk niet weg doen”, vindt Lanzaat.