Het is slecht voor de mentale gezondheid van studenten om het hoger onderwijs langer gesloten te houden. Dat vindt voorzitter Mike Wassenborg van studentenvereniging Bazinga in Almere. “De mentale gezondheid van de studenten en de nood om op locatie de lessen te kunnen volgen, is belangrijker dan het risico op besmetting”, zegt Wasssenborg.

Onderwijsminister Arie Slob maakte maandag bekend dat leerlingen in het basis- en voorgezet onderwijs na de kerstvakantie weer naar school mogen. Dat geldt echter niet voor studenten van universiteiten, hogescholen en het middelbaar beroepsonderwijs, die moeten voorlopig nog digitaal onderwijs volgen. Volgens Wassenborg heeft dat besluit negatieve effecten op de studenten: “De mogelijkheid om naar school te kunnen gaan en je klasgenoten te kunnen zien is enorm belangrijk voor ons, zowel voor de ontwikkeling als de mentale gezondheid. Door Corona en thuisstudie ervaren meer dan de helft van de studenten mentale klachten zoals stress en eenzaamheid.”

Wassenborg zegt het gevoel te hebben dat de overheid de problemen op het basis- en voortgezet onderwijs serieus neemt en die van hun niet. Volgens hem lopen veel studenten vertraging op omdat thuisstudie minder effectief is. Ook hebben veel studenten thuis geen ideale plekken om digitaal onderwijs te volgen. “Verder kennen sommige studenten hun klasgenoten nog maar amper, ondanks dat ze al twee jaar in dezelfde klas zitten. Er is veel onbegrip over waarom wij nu nog langer tussen vier muren moeten zitten terwijl het primair onderwijs wel open kan.

Bizar

Ook voorzitter Luuk Rietveld van studentenvereniging [‘endzjin] S.V.E.I.A. kan zich niet in het besluit vinden. “Bizar! Heel vreemd dat de gezondheid, educatieve voortgang en mentale welzijn van het overige onderwijs prioriteit heeft boven het hoger onderwijs. Op deze manier demotiveert het enorm om student te blijven of om überhaupt te beginnen met studeren.” Rietveld geeft aan te begrijpen dat Corona zo snel mogelijk uit iedereens leven moet verdwijnen, maar dat studenten nu echt lijden onder de huidige maatregelen. Hij hoopt dat er snel weer normale colleges komen op de academie en dat een bezoekje aan de bibliotheek of een andere plek om samen te studeren, binnenkort geen verledentijd meer is.