Commissaris van de Koning Leen Verbeek maakt volgende week bekend wie waarnemend burgemeester van Almere wordt. Dat laat zijn woordvoerder weten.

Er wordt in het provinciehuis naarstig naar een geschikte kandidaat gezocht nu de huidige burgemeester, Franc Weerwind, aan de slag gaat als minister voor Rechtsbescherming. Als alles volgens planning verloopt, wordt hij op 10 januari door koning Willem-Alexander beëdigd.

Politiek zwaargewicht
Het is de bedoeling dat er dan zo snel mogelijk een waarnemend burgemeester in Almere aan de slag gaat. Die moet belangrijke zaken zoals de Floriade, de gemeenteraadsverkiezingen en de vorming van een nieuw college van B en W in goede banen leiden. Omdat dit een flinke klus is, hebben meerdere fracties uit de Almeerse gemeenteraad aangedrongen op het aanstellen van een politiek zwaargewicht.

Maar de eindverantwoordelijkheid voor het benoemen van een waarnemer ligt bij de commissaris van de Koning. Hij onderzoekt momenteel wie hiervoor beschikbaar en geschikt is. Na overleg met de fractievoorzitters van Almere wordt er volgende week een knoop doorgehakt.

De waarnemer zal aanblijven tot er een nieuwe burgemeester voor de stad is gevonden. De procedure daarvoor begint ná de gemeenteraadsverkiezingen van maart dit jaar.