Moet Almere binnenkort op zoek naar een nieuwe burgemeester? Daar lijkt het wel op. De huidige burgemeester, Franc Weerwind, krijgt volgens bronnen van RTL Nieuws en het AD namelijk een ministerspost in het nieuwe kabinet. En ook een belangrijke speler bij de Floriade, Eric van der Burg, stopt daar om vervolgens staatssecretaris te worden.

Bij een vertrek van Weerwind moet Commissaris van de Koning Leen Verbeek snel in actie komen. Het is namelijk de bedoeling dat de ministersploeg van Rutte IV op 10 januari op het bordes staat. Dat betekent dat Almere vrij acuut zonder burgemeester komt te zitten. In zo’n geval is het aan de Commissaris van de Koning om een waarnemer aan te wijzen.

Deze waarnemend burgemeester is een soort tussenpaus, die aanblijft totdat de gemeenteraad een definitieve vervanger heeft gekozen. Dat proces zal waarschijnlijk pas starten na de gemeenteraadsverkiezingen van 16 maart. Vervolgens kan het nog maanden duren voordat daadwerkelijk een nieuwe burgemeester is gevonden.

Floriade-voorzitter wordt staatssecretaris
Als Franc Weerwind daadwerkelijk als minister van Rechtsbescherming toetreedt tot het kabinet Rutte IV, dan is hij niet de enige met een Almeerse achtergrond. VVD’er Eric van der Burg wordt namelijk staatssecretaris van Asiel en Migratie.

Van der Burg is op dit moment voorzitter van de Raad van Commissarissen van de Floriade. In die rol overlegt hij geregeld met het Almeerse college van burgemeester en wethouders over de voortgang van het evenement.

Van der Burg speelde ook een sleutelrol bij het ontslag van directeur Sven Stimac. Twee en halve week geleden bleek tijdens een rechtszaak in Rotterdam dat er een vertrouwensbreuk was ontstaan met Stimac. De oud-directeur is het niet eens met zijn ontslag en eist een schadevergoeding. De rechter doet komende maandag uitspraak.

Nog slechts drie maanden te gaan
Het vertrek van Weerwind en Van der Burg vindt plaats zo’n drie maanden voor de opening van de wereldtuinbouwtentoonstelling. De voorbereidingen verlopen verre van vlekkeloos. Zo voldoen het Veiligheids- en Mobiliteitsplan nog niet aan alle voorwaarden. Beide plannen zijn wel noodzakelijk voor het verkrijgen van een evenementenvergunning. Het is de burgemeester die deze uiteindelijk afgeeft.

Met een vertrek van Weerwind zal het dus zijn opvolger zijn die hierover een knoop doorhakt.

Verslaggever Koen Peeters over de gevolgen van het vertrek:[youtube:https://youtu.be/rbJ6v-JcsTw]