Na ruim zes jaar burgemeesterschap neemt Franc Weerwind officieel afscheid van Almere. Hij wordt beëdigd als minister voor Rechtsbescherming in Rutte IV. In 2015 begon hij als burgemeester in Almere en dit is zijn loopbaan als eerste burger van de stad in vogelvlucht.

“Het spreekt me enorm aan om voor de Almeerders te mogen werken”. Met deze woorden maakt Almere kennis met de nieuwe burgemeester Franc Weerwind. Op dat moment is hij nog burgervader van de Noord-Hollandse gemeente Velsen. De overstap naar Almere is groot.

Een paar maanden later laat hij voor het eerst zijn gezicht zien in de stad op de hockeyvelden van De Almeerse. Daar doet hij een belofte: “Het gaat echt geen weken duren, geen maanden duren. Zo kort mogelijk na mijn installatie woon ik hier.”[image: https://script.omroepflevoland.nl/docs/150810_Weerwind_2-1641465707.jpg]

Verwarring en commotie
Maar die belofte zorgt ook meteen voor de eerste commotie, nog voordat hij zijn ambtsketen heeft omgehangen. Hij kan namelijk geen geschikt huis vinden. En hij voelt de noodzaak om ontheffing aan te vragen, zodat hij niet in Almere hoeft te wonen als burgemeester. Het wordt namelijk wel heel kort dag om nog een huis te vinden. Maar het lukt hem toch; op 1 september tekent Weerwind een huurcontract voor een huis, een week voordat hij officieel burgemeester van Almere wordt.[image: https://script.omroepflevoland.nl/docs/150910_Weerwind5-1641467906.jpg]In zijn eerste toespraak maakt hij zijn intenties duidelijk: “Mij is één ding geleerd door mijn vader. Als je een plek aantreft, mag je altijd je best doen om het mooier achter te laten dan je die aantrof. Dat wil ik ook de komende jaren doen. Want ik ben niet een tussendoortje dat even komt en dan voor het hogere geroepen wordt.”

Geraakt en rechtvaardig
Twee maanden na zijn installatie wordt de wereld opgeschrikt door zes bloedige aanslagen in Parijs, waaronder die op de concertzaal Bataclan. De aanslagen worden opgeëist door Islamitische Staat. Een emotionele Weerwind spreekt in de hal van het stadhuis ambtenaren en inwoners toe: “Deze lafhartige aanslag mag er niet toe leiden dat wij in Europa, in Nederland, in Almere in angst gaan leven. Wij houden onze waarden en normen hoog.”

Terwijl de voltallige gemeenteraad vlak daarna uitspreekt dat er geen onverdraagzame salafistische predikers naar de stad moeten komen, kan en wil Weerwind daar niets aan doen. “Ik kan mij niet voorstellen dat de Almeerders een burgemeester zouden willen hebben die lak heeft aan de Grondwet”. Het blijkt kenmerkend te zijn voor de formele Weerwind; de procedures moeten kloppen.

Streng en rechtvaardig
In juni 2016 wordt Almere geteisterd door een golf van geweld in het busvervoer. Bussen worden bekogeld met stenen en chauffeurs overvallen. Dan maakt Almere ook kennis met een andere, zeer strenge, burgemeester. “Mensen moeten zich gedragen, jongeren moeten zich gedragen, jongvolwassenen moeten zich gedragen. Dit doe je niet. En ik kan maar één belofte doen; doordat we er kort bovenop zitten, proberen we ze bij de kladden te pakken en zo snel mogelijk aan te houden en ze vervolgens voor te leiden en dan doet de rechter zijn werk.”

Een maand later zien we weer een andere kant van Weerwind; een betrokken en warme bestuurder bij de stille tocht ter nagedachtenis aan een verdronken meisje. “Dior; een tienjarige Almeerse, prachtig kind een meisje, dat dol was op het leven. Naar school ging, voetbalde, speelde met haar vriendinnen en nog zoveel voor de boeg had.”
[image: https://script.omroepflevoland.nl/docs/160725_Weerwind_Stille_Tocht_1-1641468317.jpg]
Vrolijk en ontspannen
Een lachende en ontspannen Weerwind zien de Almeerders bij een voorstelling waar twintig portretten van hemzelf te zien zijn. “Fantastisch dat ik hier mag staan en dat deze kunstenaars mij op hun eigen wijze, eigenzinnige manier neergezet hebben. Prachtig!”[Image: https://script.omroepflevoland.nl/docs/170114_portrettenweerwind_26__01-17-20-1641468479.jpg]
Anderhalf jaar na zijn aantreden – in april 2017 – komt hij vanwege zijn privézaken in het nieuws. Hij stelt alle fractievoorzitters in de gemeenteraad op de hoogte van zijn privé-omstandigheden. De burgemeester vertelt hen dat hij een buitenechtelijke relatie had met een vrouw die zwanger van hem is geraakt. Weerwind heeft die relatie verbroken en inmiddels heeft hij een andere vriendin. De Almeerse burgemeester is op dat moment officieel nog getrouwd en heeft met zijn echtgenote ook kinderen. Er loopt al wel een scheidingsprocedure.

Die misstap achtervolgt hem tot aan de dag van vandaag, maar Franc Weerwind laat meteen weten dat hij zowel zakelijk als privé zijn verantwoordelijkheid neemt. De Almeerse politiek bestempelt de zaak als een privékwestie.[image:https://script.omroepflevoland.nl/docs/170114_portrettenweerwind_3__01-11-14-1641470235.jpg]
Keti Koti
In Almere wordt voor de eerste keer Keti Koti gevierd, de feestdag die de afschaffing van de slavernij viert. Dat is een mooie mijlpaal voor Weerwind, die zich al jaren inzet voor meer aandacht voor het slavernijverleden en voor de gevolgen van dat verleden voor de hedendaagse samenleving.

In één van zijn toespraken sinds de eerste viering van Keti Koti legt hij uit waarom hij zo betrokken is bij de zaak: “Ik maak mij hard op dit moment voor juist meer biculturaliteit in de top in dit land. Als ik daarnaar kijk, zie ik dat bij het bedrijfsleven dat de top bekleed wordt door slechts twee procent. Als ik kijk naar de overheid is dat één procent. Zo ligt de werkelijkheid.”[image: https://script.omroepflevoland.nl/docs/200630_Weerwind_KetiKoti02-1641468650.jpg]
Mailboxaffaire
Waar Weerwind zich inzet voor digitalisering namens de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, is in zijn eigen gemeentehuis lang niet alles op orde. Het jaar 2021 staat in het teken van de mailboxaffaire. Complete e-mailbestanden van vertrokken wethouders en topambtenaren zijn gewist en dat werd niet meteen aan de gemeenteraad verteld. “Met de kennis van nu vind ik dat ik de raad eerder had moeten informeren. Explicieter en duidelijker”, zegt hij na een slopende gemeenteraadsvergadering. Ondanks deze politieke doodzonde bleef Weerwind aan.

De mailboxaffaire speelt tijdens de Tweede Kamerverkiezingen. Daar komt D66, de partij van Weerwind, als grote winnaar uit de bus. Hij schreef ook mee aan het verkiezingsprogramma en hoort nu bij de absolute top van de politieke partij. Terwijl de formatie zich in de zomer van 2021 voortsleept en het zicht op een nieuw kabinet ver weg lijkt, gaat Weerwind op voor zijn tweede termijn als burgemeester van Almere. Een plek in een nieuw kabinet sluit hij uit: “Ik heb een klus te doen in Almere en dit staat absoluut niet in de agenda.”

Maar nu, drie maanden later, is het toch een voldongen feit en staat Franc Weerwind op het bordes bij Koning Willem Alexander. De keus om Almere te verlaten was moeilijk, vertelt hij. “U bent in mijn hart, u blijft in mijn hart”.