Burgemeester Franc Weerwind van Almere is op gesprek geweest bij formateur Mark Rutte in Den Haag. Weerwind is de beoogd minister voor Rechtsbescherming. De komende dagen gaan alle beoogd ministers en staatssecretarissen langs bij Rutte.

Na afloop van het gesprek met formateur Mark Rutte liet Franc Weerwind weten dat het een moeilijke keuze is geweest om te stoppen als burgemeester van Almere. “U bent in mijn hart, u blijft in mijn hart”, was de boodschap van de vertrekkend burgemeester. “Ik blijf werken voor het publieke belang. Niet alleen voor de stad Almere, maar nu ook voor Nederland.”

Op 10 januari wordt het nieuwe kabinet Rutte IV gepresenteerd.[image:https://script.omroepflevoland.nl/docs/220103_ANP_niethergebruiken_442485485-1641206617.jpg]Bij aankomst in Den Haag liet burgemeester Weerwind weten eerst in gesprek te gaan met de formateur en daarna de vragen van de aanwezige journalisten te beantwoorden.[image:https://script.omroepflevoland.nl/docs/220103_ANP_niethergebruiken_442485580-1641206568.jpg]Franc Weerwind is sinds 2015 burgemeester van Almere.

Nieuwe ministers, nieuw elan?
Formateur Mark Rutte is volgens de NOS “heel blij” met de groep mensen die in zijn nieuwe kabinet komen. Verder wilde hij er niet veel over kwijt toen hij maandagmorgen aankwam bij het gebouw in Den Haag, waar hij deze week alle aanstaande bewindslieden ontvangt.

Zijn vierde kabinet moet nieuw elan gaan uitstralen, maar Rutte wilde niet ingaan op de vraag of dat al uit de samenstelling van de nieuwe ploeg blijkt. “Nieuw elan moet vooral in de praktijk blijken. Ik ben hoopvol dat dat zal lukken.”

Foto’s: ANP.