Adri Bax heeft zondagavond tijdens de nieuwjaarsreceptie van gemeente Almere de Bonifatiusspeld gekregen. Dit is de hoogste Almeerse onderscheiding. Hij wordt één keer per jaar uitgereikt aan een persoon of organisatie die zich op een zeer bijzondere manier heeft ingezet voor de Almeerse samenleving.

Bax heeft al 35 jaar een eigen schoenenwinkel en was één van de eerste ondernemers in Almere Haven. Tijdens zijn jeugd speelde Bax al schoenenwinkeltje. “Je bent in Almere Haven een begrip als persoon, als ondernemer en als innovator”, zei burgemeester Franc Weerwind tijdens de uitreiking van de onderscheiding. “Dat moge duidelijk zijn.”

De onderscheiding was voor de schoenenverkoper een totale verrassing. “Ik werd naar het stadhuis gelokt voor een gesprek met wethouder Hilde van Garderen”, vertelt Bax. Het gesprek zou gaan over de bedrijveninvesteringszones van Almere. De winkelier is hiervan de initiatiefnemer. “We dronken een kopje koffie en toen zei de wethouder dat we naar een andere vergaderzaal gingen. Toen kwamen we in de raadszaal en voelde ik de bui al wel hangen.” De winkelier is trots op zijn onderscheiding. “Het brengt je in eerste instantie in verlegenheid”, zegt hij. “Maar ook is het fijn om te horen dat de inzet die je toont, wordt gewaardeerd.”

De winkelier organiseert vaak samen met andere ondernemers activiteiten in het centrum van Almere Haven. Ook ging hij jarenlang met de pet rond om bij winkeliers geld in te zamelen voor het goede doel en is hij al jarenlang actief voor de Lionsclub Almere.

[Facebook:https://www.facebook.com/gemeentealmere/videos/984204495779673/]