Almeerders op straat reageren wisselend op het vertrek van Franc Weerwind als burgemeester van hun stad. Weerwind wordt op 10 januari be√ędigd als minister voor Rechtsbescherming. Op vragen van Omroep Flevoland zegt een aantal inwoners dat jammer te vinden, terwijl anderen zijn keuze wel begrijpen.

“Ik vind het geen goed nieuws dat hij vertrekt”, zegt een Almeerder. “Hij is kort geleden nog opnieuw benoemd voor zijn tweede termijn als burgemeester. En ik vind, een man een man, een woord een woord.” De inwoner hoopt dat de persoon die wordt aangesteld als waarnemer een ‘beetje fris’ zal zijn. “We hebben niks aan een gepensioneerde bestuurder die nog even van stal wordt gehaald om hier de tijd te vullen.”

Een andere passant wenst hem vooral veel succes. “Ik denk dat je deze functie moet aannemen als je de kwaliteiten in huis hebt.” Dat Franc Weerwind een Surinaamse achtergrond heeft vindt hij niet zo belangrijk. “Het gaat er om dat je de juiste man bent op de juiste plek. Hij heeft Annemarie Jorritsma opgevolgd en ik heb nog nooit iets negatiefs over hem gehoord. Dat je dan misschien de eerste Surinamer bent die minister wordt, nou ja, chapeau.”

De culturele achtergrond van Franc Weerwind is voor andere bezoekers van het winkelcentrum van Almere Buiten wel een pluspunt. “Ik wil graag een Surinaamse minister. Want hij begrijpt dingen toch beter”, zegt een mevrouw. Voor een andere passant is de benoeming van Franc Weerwind een vorm van erkenning. “Het werd wel een keertje tijd dat er een minister kwam met een Surinaamse achtergrond.” Een jonge voorbijganger ziet in Weerwind iemand tegen wie je als jongere met een niet-westerse achtergrond kunt opkijken. “Ik weet dat hij zeer begaan is met de jeugd”, zegt een meisje. “Hij is ook bij de kinderraad langs geweest. Ik denk dat hij daarom voor jongeren een voorbeeldfunctie heeft. Ik weet zeker dat hij het goed zal doen.”