Een afvaldumper die zijn rommel achterliet in het Kuinderbos in Noordoostpolder kan binnenkort een boete verwachten. Dat zegt boswachter Harco Bergman van Staatsbosbeheer vrijdag in ‘Het Gesprek’. Tussen het gedumpte gourmetstel en een radio, vond de boswachter het adres van iemand uit Rutten.

Geregelde afvaldumpingen zijn de boswachter een doorn in het oog. Soms zit er milieugevaarlijk afval bij. Zo waren er ooit plastic vuilniszakken gedumpt met olie. Bergman: “Eén liter olie kan een miljoen liter drinkwater vervuilen.” De boswachter erkent dat de pakkans niet groot is. “Als je midden in de nacht dat spul komt brengen, sta ik niet elke nacht achter een boom te wachten of er een afvaldumper komt.” Hij roept de hulp in van het publiek. “Als er ’s avonds ergens een auto stilstaat en je kunt een kenteken noteren, schrijf het op of maak er een foto van.”

‘Breng het naar de milieustraat’
Overigens snapt Bergman niet dat mensen hun grofvuil niet netjes naar de milieustraat in Emmeloord brengen: “Daar wordt alles netjes gesorteerd en aangeboden voor recycling. De eerste paar keer is het gratis. Daarna vijf euro per kar. Vijf euro! Waar hebben we het over?”

Bomen planten
Bergman is veel liever bezig met bomen planten. Daar is hij in de winter druk mee; zeker nu hij een open plek heeft in het bos na het rooien van zieke essen. Overigens zijn collega’s in andere bossen in deze tijd ook bezig met het planten van bomen. Alleen als het vriest, stoppen de boswachters daarmee.