Het is nog niet gelukt om alle hangbuikzwijntjes die zijn gedumpt in het Kuinderbos bij Bant te vangen. Dat zegt boswachter Harco Bergman. Hij meldde zaterdag dat er vier zwijntjes illegaal zijn uitgezet in het bos.

Met behulp van vrijwilligers probeert Bergman de dieren te vangen, zondagochtend kregen ze er één te pakken. De andere drie lopen na verschillende vangpogingen nog vrij rond. Bergman vindt het een zware klus. Hij heeft al eerder loslopende dieren gevangen, maar deze zwijntjes zijn volgens hem erg snel. “Ze kunnen sprinten als Nelli Cooman en zodra ik in de buurt kom duiken ze onder de bramenstruiken. Gisteren had ik een dikke leren broek aangetrokken, ik dacht ‘dan kan ik ook in de struiken’, maar die blijft toch haken achter de doorns”.

Nieuwe poging met vangfuik
De tactiek is nu veranderd, meldt de boswachter. Er is maïs gestrooid om de zwijntjes naar een andere locatie te lokken. Daar is een vangfuik opgezet. Dat zal dinsdag waarschijnlijk nog geen resultaat hebben, verwacht Bergman. De zwijntjes hebben zich de hele ochtend niet laten zien, en het is afwachten tot ze weer opduiken.

[quote:Harco Bergman, boswachter:”Ze kunnen sprinten als Nelli Cooman”]

De zwijntjes laten rondlopen is volgens Bergman geen optie, omdat ze niet in het wild horen en ziektes zouden kunnen overbrengen aan andere hoefdieren, zoals reeën. Ook horen ze niet in het bos thuis en kunnen ze daar veel schade aanrichten. “Ik vind het ook echt een heel waardeloze actie van de mensen die ze hebben achtergelaten”, stelt de boswachter. De diertjes kunnen zich nu nog wel redden maar als het koud wordt, kunnen ze geen eten meer vinden. “Het gaat richting dierenleed”, aldus Bergman.