De hondenpensions zaten, ondanks het vuurwerkverbod dit jaar, stampvol tijdens de jaarwisseling. Vorig jaar hielden veel hondenbezitters hun trouwe viervoeter thuis, omdat ze dachten dat de vuurwerkoverlast vanwege het verbod wel mee zou vallen. Dat bleek een misvatting, want er werd toch heel veel vuurwerk afgestoken. Dit jaar namen veel hondenbezitters daarom geen risico en brachten hun hond naar een pension.

“We zitten helemaal vol en hebben ook mensen moeten afzeggen”, vertelt eigenaar Petra Touw van de Torenhoeve in Biddinghuizen. “Mensen blijven vuurwerk afsteken. Het is een traditie en we blijven Nederlanders, dus aan de regels houden is ook lastig. Ik denk niet dat er in de toekomst jaarwisselingen komen zonder vuurwerk.”

Vooral van het harde knalvuurwerk worden honden bang en nerveus volgens Touw. “Ze schrikken ervan en zijn de hele dag onrustig. Dat geeft ook stress bij de hondenbezitters.”

De eigenaar van een hond die wordt opgehaald is het daar mee eens. “Puk komt hier al een paar jaar, omdat we merkten dat ze het vuurwerk als pup al heel erg vond. Puk wil de laatste dagen voor de jaarwisseling niet meer naar buiten vanwege het vuurwerk.”